Замінювати чи виправляти?

Останні кілька років ми не раз стикалися з одним і тим самим досвідом, коли викладали цей матеріял. Чимало людей, усвідомивши нарешті, що потрібно відрізняти надійних людей від ненадійних, використовують це знання, щоб легітимізувати звинувачення інших і припинити важливі стосунки. Фактично, подеколи вони навіть вдячні, що отримали від нас привід розірвати стосунки або подружжя.

Ми неабияк були розчаровані, бо це не тільки спотворення того, чого ми навчаємо, але й фундаментально небіблійна річ. Цілу Біблію пронизує тема залагодження ненадійних стосунків. А це означає, що не слід занедбувати жодних стосунків, спершу не спробувавши розв’язати проблеми, які там виникають, хай навіть ідеться про найгірші гріхи, відомі людству. Це щось вельми далеке від простого виходу, який каже: «Виявивши, що ця особа ненадійна, я покинув її».

У цьому розділі ми побачимо, що Бог зовсім інакше вирішував проблему ненадійних стосунків. Він не відступав від них. Він прагнув до зближення і полегшував зцілення. Учімося з Його прикладу.

Коли Бог сотворив людство, Він мав на меті тривалі приязні взаємини. Згідно з Його ідеалом, люди назавжди мали лишатися в нерозривних стосунках із Ним. Він хотів, щоб люди їли з усіх дерев Саду, насолоджуючись життям і Його товариством. І хотів, щоб ці стосунки тривали довіку, тому що Він дав людям дерево життя – життя непроминаючого, вічного. Все це призначалося їм назавжди.

Та натомість все пішло не так. Люди впали в себелюбство і відвернулися від Бога та Його доріг. І перед Богом постала та сама дилема, яку розв’язуємо ми у своїх стосунках у гріховному світі: зберігати їх чи шукати собі когось іншого?

Як ми вже знаємо з власного досвіду, у стосунках не завжди все складається так, як треба. Вони не справджують сподівань і побажань, які ми мали щодо них, коли вони зароджувалися. Ми плачемо тим самим плачем, що й Бог, коли збився з дороги Його народ: «Ох лишенько!» (див. Єз. 6:11). Ми відчуваємо, що розриваємося між образою, помстою, прощенням, співчуттям і журбою, та жаліємо, що взагалі зав’язали ці стосунки.

То що ж нам робити? Коли треба примиритися і спробувати вирішити проблему, а коли вважати стосунки втраченими і жити далі? Обмірковуючи це питання, корисно подивитися, як Бог вирішував проблему складних стосунків. Нехай Він буде для нас взірцем: Бог (1) починає з любови, (2) діє справедливо, (3) використовує спільноту, щоб змінити нас, (4) приймає реальність і прощає нас, (5) дає нагоду змінитися і (6) довготерпеливий.

Отже, застосуймо ці шість кроків до наших складних стосунків.

Попередній запис

Віддячуйте

Наступний запис

6 кроків до наших складних стосунків