Змінювати світ

«Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів» (Мт. 28:19-20).

Для того, щоб чоловіки почали змінювати світ, вони повинні почати з Ісусом. Як я говорив у своїй книжці, Ісус є прикладом досконалого чоловіка. Цей досконалий чоловік Ісус сформував дванадцятьох досконало недосконалих чоловіків. Він вибрав Своїх учнів, щоб змінити світ. Те ж саме Він хоче зробити з тобою.

Існує історія про період часу після Воскресіння Ісуса до Його Вознесіння на Небо. На Небі всі ангели все ще могли бачити сліди від ран на руках і ногах Ісуса. Всі вони перед Ним вклонилися. Нарешті, св. Михаїл підійшов до Ісуса і сказав: «Ісусе, чи вони знають, як сильно Ти їх любиш?»

– Частина з них знає, – відповів Ісус.

– Ну, – сказав св. Михаїл, – а як Ти розповіш про це решті світу?

– Я сказав Петрові, і Я сказав Якову, і Я сказав Івану, і Я сказав іншим з дванадцяти, – промовив Ісус, – і вони муситимуть розказати іншим людям.

– Ну ж бо, Ісусе, – сказав св. Михаїл. – Як ще Ти це зробиш?

– Це все, – відповів Ісус. – Якщо вони їм не розкажуть, тоді світ не знатиме про це.

Св. Михаїл спитав:

– А яким є Твій резервний план?

– Немає резервного плану. Якщо вони цього не зроблять, світ ніколи не знатиме.

В Ісуса, окрім нас, немає резервного плану, панове. Все маємо зробити ми. Ісус обрав цих дванадцятьох слабких, іноді егоїстичних та зарозумілих чоловіків. Ісус обрав таких самих чоловіків, як і ми. Він обрав різних чоловіків, щоб вони Його представляли. Іноді ми шкодуємо, що не є такими, як хтось інший, замість того, щоб бути самими собою.

У минулому, навіть іноді й тепер, я думаю, що мені потрібно змінювати світ, – попри те, наскільки це звучить гордо та зарозуміло. Мій духовний наставник колись мені казав: «Знаєш, Ларрі, ти не зробив Богові великої послуги тим, що став священиком!» Ай! Але таки мав рацію!

У християнського гурту «Casting Crowns» є пісня «In Me» («У мені»). У цій пісні є рядок, в якому сказано: «Наскільки оживляючим є знати, що Ти не потребуєш мене, – наскільки чудово є дізнатися, що Ти прагнеш мене». Богові не потрібен ні ти, ні я! Ми не робимо Богові послуги тим, що ми є Його учнями. Але Він хоче, щоб ти допоміг Йому змінити світ. Ісус каже нам: «Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас» (Ів. 15:16). Бог вибрав тебе. Тебе це надихає?

Коли я був у семінарському коледжі, повинен був ходити на консультаційні співбесіди; у той час всі мали їх відвідувати. Консультант-психолог сказав: «Отож розкажи мені, Ларрі, про себе».

«Я Петро, який хоче бути Іваном», – сказав я. Петро був різкий і часто імпульсивний, а св. Іван завжди був лагідний і люблячий. Я завжди любив апостола Івана. Люблю те, як Іван усе робив, і як він завжди говорив про любов, любов, любов. Однак я є Петром. У мене довгий язик, яким я часто говорю зайве. Роблю дурниці. Ти можеш знайти співвідношення між цими речами? Св. Петро був чоловіком з недоліками, однак Бог вибрав Петра, щоб він керував Його Церквою.

Звичайно, і св. Іван також не був досконалим. Хоча він був апостолом Любові і притулився до грудей Ісуса на Останній Вечері, він також хотів накликати вогонь на самарян, бо вони не слухали Ісуса (див. Лк. 9:54). У нього була його власна боротьба з гнівом, з якою я теж можу для себе знайти співвідношення.

Кожен з апостолів був грішним. Однією з моїх улюблених історій про Петра є та, коли Ісус вперше зустрічає його та творить чудо, і Петро ловить забагато риби, щоб втримати в своїх сітях. Петро впав перед Ісусом і сказав: «Господи, вийди від мене, бо я грішна людина!» (Лк. 5:8). Хіба ми всі не грішні? Але ми також є всі різними та унікальними. Ти не покликаний, щоб бути таким, як я (знаю, що ти від цього щасливий), а я не покликаний, щоб бути таким, як ти (і знаю, що я від цього щасливий). Усі ми є слабкими, однак Бог вибрав нас, щоб ми змінювали світ так само, як тоді, коли Він вибрав апостолів.

Подумай про апостолів: вони були рибалками, збирачами податків, вони не були зі знатних сімей, не вміли гарно висловлюватись, однак Ісус вибрав цих чоловіків такими, якими вони були. Ці чоловіки самі по собі не були значними, але через цих дванадцятьох чоловіків змінився весь світ. Хіба ні? За винятком Самого Христа чи хтось ще змінив так світ, як його змінили апостоли?

Навіть коли ти пишеш сьогоднішню дату – наприклад, зараз, коли я пишу, є 2009 рік н.е. Це означає 2009 років з часу народження Христа. Він змінив світ, і те, як Він змінив світ, сталося через цих слабких чоловіків. Той самий Ісус Христос хоче використати тебе, щоб змінити світ сьогоднішній та майбутній. Частиною проблеми з багатьма чоловіками є те, що їхнє бачення надто обмежене.

Чому стільки людей задовольняються статусом-кво? Христос ніколи не задовольнявся ним!

Попередній запис

Належати Богові

Наступний запис

Час з Ісусом