ЗЦІЛЕННЯ ЧЕРЕЗ ПРОЩЕННЯ ДЛЯ ТЕБЕ І ТВОЄЇ СІМ’Ї

«Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших» (Мт. 6:14,15).

Це сказав Сам Ісус. Його Слово правдиве і завжди виконується. Через цей уривок Біблії ми розуміємо, що тут висловлена сама любов Божа, незважаючи на дуже суворі слова. Цей уривок ясний. Будь-яка дитина, навіть зовсім мала, може зрозуміти його. Тут як у математиці: це так само зрозуміло, як і те, що два додати два дорівнює чотири. Якщо ми будемо прощати людям, ми будемо прощені. Якщо ми не будемо прощати, особливо нашим рідним, то й нам не проститься. Але мудрість і сила Божа безмежно більші від мудрості людської.

Колись, розмовляючи з відомим психологом, я запитав:

– Уявіть пацієнта, який у шість років отримав дуже серйозну травму, спричинену батьком, і в результаті його серце сповнене образи та гіркоти. Ви, як спеціаліст, використовуючи свої наукові знання і бажаючи вирішити цю проблему пацієнта, доходите висновку, що це велика емоційна проблема. Що ви будете робити з цією людиною?

Вона відповіла:

– Як тільки проблема виявлена і відкрита пацієнтові, я кажу йому: «А зараз я навчу вас, як жити в цій ситуації і як звести її до мінімуму».

Отже, я запитую вас: «Якщо людина йде до лікаря, який встановлює, що в неї пухлина, яка негативно впливає на стан здоров’я, то чи думаєте ви, що лікар говоритиме цій особі, що в неї злоякісна пухлина і що їй треба навчитися жити з нею в майбутньому?»

Лікар, звичайно, не діяв би таким способом. Він би негайно видалив злоякісну пухлину, чи не так? Але згідно з людською мудрістю вважається, що людина, яка знає про свою проблему і яка навчиться жити з нею, буде вилікувана. Однак я стверджую: вона не буде вилікувана!

Задумайтеся над цим.

Велика проблема багатьох із нас полягає в тому, що ми хворі на «психологічний рак», який з’явився як наслідок болю, образ і ненависті до членів сім’ї чи інших людей. Ті почуття зберігаються в серці, у темряві, протягом багатьох років і, хто знає, можливо, з дитинства.

Через те, що Бог нас любить, Він відкриває нам багато разів стан наших сердець. Ісус навчає нас не тільки що можна зробити в цій ситуації гріха (ненависті, почуття образи, болю), але також і в інших ситуаціях порушення плану Божої любові. Він хоче, щоб кожен з нас покаявся за те, що так довго жив з почуттям образи і бажанням помсти, особливо стосовно членів сім’ї. Він хоче, щоб кожен із нас покаявся в тому, що пліткував про інших, що ненавидів, тобто покаявся з усіх гріхів, а потім щоб прикликав Кров Ісуса, молячись:

Ісусе, помилуй! Господи, помилуй мене! Я хочу, щоб темрява мого серця була омита у Твоїй Крові!

Коли ви покаялися, визнайте свої гріхи і взивайте до Бога про милість, щоб відразу бути омитими в Крові Ісуса, як написано в Одкровенні: «Це ті, що прийшли від великого горя, і випрали одіж свою, та вибілили її в крові Агнця» (Об. 7:14б).

Кров Ісуса, обмиваючи ненависть, почуття образи чи будь-який інший гріх, знищить їх повністю так, як лікар видаляє злоякісну пухлину.

Ісус Христос дав Своїй Церкві владу прощати гріхи (пор. Ів. 20:22,23).

Тому в разі важкого гріха знайди священика, який звершить Таїнство примирення.

Ось що тобі необхідно зробити: покайся у всій ненависті, яка живе в серці та розумі, примушуючи тебе думати і говорити погано про ближнього (члена сім’ї чи іншу людину), перешкоджаючи тобі хвалити, благословляти і прославляти Господа.

Ти все ж можеш запитати: «Якщо захочу, чи маю я право вибору залишитися в цьому гріху, з цим болем і почуттям образи в серці?»

Так, у тебе є цей вибір. Але подивись, що станеться з твоїм життям, якщо не пробачиш своєму братові: воно буде наповнене горем, депресією, смутком і стражданням, і ти понесеш важкий і непотрібний тягар.

Зрозумій, мій брате, з цих біблійних уривків, як Бог пробачає тобі (саме цього Він сподівається від тебе: щоб і ти пробачив своїй сім’ї та іншим людям):

  • «А їхніх гріхів та несправедливостей їхніх Я більш не згадаю!» (Євр. 10:17).
  • «Коли ваші гріхи будуть як кармазин, стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, то стануть мов вовна вони!» (Іс. 1:18).

Простити – означає забути, більше не пам’ятати. Це означає закликати силу Святого Духа, щоб не людською силою і не людською мудрістю, а силою імені та Крові Ісуса, тримаючи Ісуса за руку, ти зміг сказати своєму братові і серцем своїм, і устами: «Я прощаю тобі з цілого серця той біль і страждання, яких ти завдав мені та моїй сім’ї».

З другого боку, подумай про всі ті страждання і біль, яких ти завдав членам своєї сім’ї, а також іншим людям. Необхідно підійти до них і сказати: «В ім’я Ісуса пробач мені за весь той біль і страждання, яких я завдав тобі».

СВІДЧЕННЯ

Я хочу розповісти вам історію, що стала предметом великої дискусії на одній із останніх молитовних груп, в якій я брав участь. Під час зібрання я прочитав листа, якого одержав і в якому розповідалося про, можливо, один із найпрекрасніших вчинків любові, про який я коли-небудь знав.

Жінка з Бразилії дізналася, що її чоловік чинить перелюб, і дуже страждала. Це страждання ще більше наблизило її до Бога, спонукаючи молитися і постійно взивати до Його милості. Після багатьох терпінь і молитов вона подумала, що Ісус зробив її серце свідомим того, що вона також винна в неправильних вчинках чоловіка, бо стала дещо недбалою, дозволивши своєму подружньому життю бути рутинним, більше не дбаючи про подружнє чи сімейне зростання. Отже, вона пішла до свого чоловіка і сказала: «Прошу, пробач мені, бо я також допускала помилки і певною мірою відповідальна за твоє ставлення».

Цікаво, чи жінки в цій ситуації думають, що вся вина лежить виключно на чоловікові? Він може нести більшу відповідальність, але частина вини, не має значення, наскільки мала частина, лежить у цій ситуації й на дружині.

Поведінка цієї жінки збігається з біблійним текстом, який ми читали. Це був учинок любові і прощення, і її чоловік, як вона написала, був глибоко вражений і розірвав нечестивий зв’язок, повернувшись додому.

Я кажу вам з усією щирістю, що це був могутній і вражаючий вчинок любові. Це чудовий приклад примирення і боротьби за спасіння сім’ї та подружжя!

«Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам. І чого в оці брата свого ти заскалку бачиш, колоди ж у власному оці не чуєш? Або як ти скажеш до брата свого: Давай вийму я заскалку з ока твого, коли он колода у власному оці? Лицеміре, вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти заскалку з ока брата твого» (Мт. 7:1-5).

Відтепер перестань так багато турбуватися про недоліки свого чоловіка (чи дружини), своїх дітей, батьків, друзів, колег і зверни більшу увагу на власні недосконалості. Припини звинувачувати, критикувати і проклинати свого брата, коли твої слабкості і помилки є часто більшими. Подивись, що говорить Боже Слово: «Лицеміре, вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти заскалку з ока брата твого». Бери приклад з тієї жінки з Бразилії, яка спочатку вийняла колоду із власного ока.

У будь-якій ситуації християнин є той, хто прощає, хто робить перший крок до зближення, незважаючи на всі труднощі в ставленні до іншого. У християнина бувають проблеми в стосунках з іншими людьми, але він завжди готовий примиритися.

Бог не запитує, правий ти чи ні. Бог заповідає прощати завжди. Те, що ти правий, не спасає нікого. Правота не спасає жодного подружжя. Правота не спасає нічиєї сім’ї. Що спасає людей і сім’ю, то це каяття в грісі; це і є спочатку побачити колоду у власному оці і закликати: Ісусе, помилуй мене і наповни Святим Духом, щоб я міг пробачити своєму братові та примиритися з ним силою Твого імені. Амінь. Алилуя!

Любов Бога виявляється через Його Слово, тому коли хтось живе Божим Словом в силі та могутності Святого Духа, то сильніші й могутніші пухлини, ніж злоякісна, будуть викорінені з розуму, душі і духа могутньою Кров’ю Ісуса. Алилуя!

Розваж, подивись, чи є почуття образи, ненависті чи болю у твоєму серці, особливо у взаєминах із членами твоєї сім’ї. (Усі ми страждаємо від якогось болю. Не має значення величина; малий біль чи великий, однаково це – Б-І-Л-Ь). Подумай над своїм життям сьогодні.

«Не судіть, щоб і вас не судили» (Мт. 7:1).

Я прошу, щоб сьогодні Слово Бога, яке є об’явленням Його Любові, через Святого Духа дало нам силу примирення.

Тепер подивімось на Ісуса на хресті і в Його ім’я помолімося:

Господи Ісусе, ми просимо Тебе в силі Твого Святого Духа, щоб Ти відкрив кожному з нас болі й образи, які все ще живуть у наших серцях. Тепер, Господи Ісусе, тримаючи Твої руки, приходимо до всіх людей, які образили нас (не забудьмо включити членів нашої сім’ї), і пробачаємо в Твоє ім’я будь-які образи, заподіяні нам.

Я вже давав свідчення про велику благодать, отриману від Бога, коли я пробачив водієві вантажної машини, який наїхав на нас, у результаті чого ми втратили півторарічного сина. Я вже пробачив йому з глибини серця. А ви? Чи ви також з серця вже дійсно всім пробачили?

Тепер, Господи, у Твоє ім’я ми просимо, щоб Твоя Кров очистила нас від усякої ненависті і почуття образи, які все ще живуть у нас.

Ще раз, подумки, підходячи до всіх тих, хто завдав нам болю, молимося, називаючи кожного з них по імені:

я пробачаю тобі, … , я прошу твого прощення і благословляю тебе в ім’я Отця, Сина і Святого Духа.

Я прошу вас повторити зі мною, щоб нікого не забути (включно ваших чоловіка чи дружину, дітей, батьків, друзів…), щоб ви були спасенні, звільнені та зцілені навіки:

в ім’я Ісуса і силою Його Крові я прошу,…, твого прощення. І в ім’я Ісуса і силою Його Крові я прощаю тобі і благословляю тебе. В ім’я Отця, Сина і Святого Духа.

Наші серця легші!..

Наші серця радісніші та щасливіші!.. Алилуя!

Дякую Тобі, Господи Ісусе! Амінь! Алилуя!

Попередній запис

МОЛИТВА ПОСВЯТИ

Наступний запис

МОЛИТВА ПРОЩЕННЯ