Коли в Божих діях “немає сенсу”

У цьому розділі зосереджу увагу на тих речах, які допоможуть тобі встояти, коли через труднощі й стреси твоє життя опиниться на краю прірви. Думки, наведені нижче, взято з моєї книжки “When God Doesn’t Make Sense” («Коли в Божих діях “немає сенсу”»), в якій я намагався відповісти на запитання, чому ми не можемо ні зрозуміти, ні пояснити особливо тоді, коли нам важко, – того, чому Бог так, а не инакше впливає на наше життя. Розпочну з того, що наведу кілька прикладів розчарування.

Чак Фрай був активним, кмітливим і дуже здібним сімнадцятирічним хлопцем, який мав чітко визначені життєві цілі. Закінчивши середню школу з одним з найліпших результатів, він вступив в університет. Здобувши вищу освіту в галузі точних наук, розпочав студіювати медицину.

Поступити в медичний навчальний заклад було й залишається сьогодні дуже важкою справою. У той час я викладав на медичному факультеті Південнокаліфорнійського університету, на якому навчалися лише сто шість студентів, які змогли вступити на обрану спеціяльність з-поміж шести тисяч кандидатів. Тоді це була нормальна ситуація на медичному факультеті. Незважаючи на труднощі, Чак вступив в Арізонський університет і розпочав вивчати медицину.

Під час першого семестру Чак розмірковував над тим, якою є Божа воля щодо його життєвого покликання. Він відчував, що повинен добитися якнайліпших результатів у доброму навчальному закладі й присвятити себе роботі за кордоном. Це стало його метою й майбутньою перспективою. Однак наприкінці року самопочуття Чака погіршилося. Він постійно почувався втомленим. У травні пройшов обстеження, і в нього виявили білокрів’я. Він помер на початку листопада.

Як пережили цю трагедію Чакові батьки, і як нам зрозуміти ці Божі дії, які неможливо пояснити? Цей молодий чоловік любив Ісуса Христа цілим своїм серцем і старався виконувати Його волю в усьому. Чому Бог не вислухав ревних молитов про його зцілення, з якими зверталися до Нього друзі й рідні хлопця? Господь чітко сказав усім “ні”. Але чому?

Тисячі молодих людей щороку здобувають вищу медичну освіту й розпочинають лікарську практику, деякі з них при цьому керуються не такими високими й благородними мотивами, як Чак. Їхні професійні плани часто обмежені й дуже особисті. Він був винятком. Якби далі жив, то, напевне, врятував би тисячі бідних людей, яким потрібна допомога, які страждають і помирають, уже ні на що не надіючись. Він хотів заспокоювати не лише їхні фізичні потреби, його найбільшим прагненням було ділитися Євангелієм з тими, які ніколи не чули цієї найпрекраснішої з-поміж усіх новини. Тому так важко зрозуміти його смерть і погодитися з нею. Вона просто видається безглуздою.

Уяви собі, скількох доведених до відчаю хворих людей міг вилікувати доктор Чак Фрай, скільком хворим на рак, на туберкульоз, особам з вродженими вадами, скільком дітям, які не розуміють свого болю, він міг допомогти. Чому Боже Провидіння позбавило їх цього відданого слуги?

В історії Фрая є ще одна деталь, знаючи яку, ми зможемо повніше уявити собі цілу картину. Навчаючись на першому курсі, Чак у березні заручився. Його наречена, Карен Ернст, теж була ревною християнкою. Довідавшись про хворобу Чака через шість тижнів після заручин, вона вирішила не відмовлятися від одруження з ним. Вони стали чоловіком і дружиною приблизно за чотири місяці до його смерти. Потім Карен вступила на медичний факультет Арізонського університету й, закінчивши навчання, поїхала місіонеркою до Свазіленду, маленької країни в Південній Африці. Доктор Карен Фрай до 1992 року працювала в лікарні, яку фінансували місцеві церковні структури. Я впевнений, вона часто думає про те, чому її талановитий молодий чоловік не зміг виконати своєї місії поруч з нею, як її колега по роботі. Так, я теж думаю про це.

Великі богослови всього світу можуть займатися проблемою смерти Чака Фрая впродовж наступних п’ятдесяти років, але не дадуть на це запитання такої відповіді, яка задовольнить нас. Божий промисел щодо цього молодого чоловіка залишиться таємницею. Навіщо, після стількох молитов, Чакові було дано вступити на медичний факультет університету, якщо він не зміг закінчити навчання? Звідки походило його життєве покликання, на яке він відгукнувся? Навіщо йому було дано стільки здібностей, якщо він не міг їх використати? І чому закінчилося життя розсудливого й перспективного студента, а не тих, які вживають наркотики, напиваються й чинять злочини, чому вони доживають до глибокої старости, залишаючись при цьому в суспільстві паршивими вівцями? Набагато легше поставити ці важкі запитання, ніж знайти на них відповіді. А поза тим… є ще й багато инших.

МИ ВСІ МОЖЕМО ЗАПИТАТИ: ЧОМУ?

Бог ще не дав мені змоги дізнатися, чому 1987 року дозволив, щоб з чотирма моїми друзями сталася трагедія. Вони були одними з найпрекрасніших християн, яких я знав. Гуґо Шолькопф був чудовим організатором і членом правління “Focus on the Family”. Джордж Кларк був президентом банку й дуже гарною людиною. Доктор Тревор Мебрей був талановитим хірургом, який устиг зробити лише половину своїх операцій. Він охоче допомагав кожному, хто цього потребував. А Кріс Девіс був письменником, який завжди з радістю підтримував кожного й котрого всі дуже любили. Усі четверо були близькими друзями, які регулярно зустрічалися, щоби разом читати Біблію й ділитися тим, чого навчилися. Я любив їх усіх. Ми зустрілися передостаннього вечора їхнього життя, за день до того, як їхній двомоторний літак розбився на горі Абсарока у Вайомінгу. Ніхто з них не вижив. Їхні дружини й діти залишилася цілком самі.

Навіщо? Яка мета цієї трагедії? Чому Гуґо й Гейла, наймолодших синів у чотирьох родинах, що залишилися без батьків, було позбавлено мудрого й співчутливого батьківського слова під час періоду дорослішання? Не знаю! Та Бог дав їм мудрість і силу впоратися з життєвими труднощами.

Запитуючи “чому?”, я також згадую про наших друзів Джеррі й Мері Байтів. Доктор Байт очолює “Навігаторів”, усесвітню організацію, яка займається поширенням Доброї Новини про Христа й вчення про Нього. Байти – це чудові люди, які люблять Бога й живуть згідно зі Святим Письмом. Та ще зовсім недавно їм довелося пережити жахливу трагедію. Їхній син Стів працював таксистом й водночас мріяв про кар’єру на одній з радіостанцій. На жаль, його мрії вже ніколи не здійсняться. У зазвичай спокійному Колорадо Спрінгс Стіва пізно вночі вбив один з його пасажирів.

Убивцею був бандит і наркоман з багатим кримінальним минулим. Коли його впіймали, він зізнався, що викликав таксі, бо йому захотілося когось застрілити. Будь-хто з водіїв міг поїхати на цей виклик. Але поїхав Стів Байт. Безглузде, жорстоке вбивство без жодної причини. І це сталося з родиною, яка шанувала Бога й служила Йому багато років.

Прикладами безпричинних, необґрунтованих страждань і труднощів можна було б заповнити полиці найбільшої бібліотеки світу, до того ж кожен мешканець планети міг би ще додати до цієї збірки кілька власних прикладів. Війни, голод, стихійні лиха, катастрофи й передчасна смерть – усе це події, які неможливо пояснити. Але часом глобальні нещастя не так сильно зачіпають окремих людей, як особисті проблеми. Рак, втрата дитини, хвороба серця, смерть когось близького, параліч, хвороба Дауна, розлучення, зґвалтування, самотність, розрив стосунків, невдача, безпліддя, вдівство – ці й мільйони инших причин людських страждань породжують низку запитань, які крають серця багатьох людей. Чому Бог дозволив, щоб це сталося зі мною? Ось запитання кожного віруючого – й багатьох невіруючих, – яке залишається без відповіді. Всупереч очікуванням і нагадуванням деяких віруючих Бог не поспішає пояснювати Свої дії.

Попередній запис

Стриманість у статевих стосунках

Наступний запис

СУВЕРЕННІСТЬ БОГА