МАМА, ПРО ЯКУ МРІЮТЬ ДІТИ

Діти прагнуть мати таку маму, у присутності якої почуватимуться в повній безпеці. Таку, що обожнює й любить їх і тим самим формує в них почуття власної цінности, якому, однак, не притаманна зарозумілість і зухвалість. Таку, яка є добрим порадником, учить їх, але інакше, ніж учитель у школі. Діти хочуть мами, яка знає, як і коли втішити, а коли, без тиску, зробити зауваження чи вдатися до повчань. Дитина прагне, щоб мама довіряла їй. Її довіра пробуджує в неї бажання співпрацювати. Вона хоче відчувати, що мама беззастережно любить її, та знати, що не мусить заробляти цієї любови. Дитина бажає, щоб мама пригортала її до себе тоді, коли їй найбільше потрібна материнська ласка, а не робила цього напоказ, наприклад перед однолітками, викликаючи в неї збентеження. Дитина хоче мами, яка встановлює мудрі правила і водночас здатна послідовно й розумно дотримуватися їх. Такої, яка сповнена радости й внутрішнього спокою, оптимістично дивиться в майбутнє, тішиться успіхами дитини й уміє святкувати разом з нею кожне досягнення. Такої, яка мудро виправляє помилки та пояснює, що добре, а що погано; не наганяє на дитину страху й запевняє її, що з Божою допомогою можна впоратися з будь-якими труднощами.

Уся ця характеристика бажаної, зразкової мами дуже нагадує мені опис Святого Духа. Того, Який завжди поруч та є найліпшим Утішителем і Порадником, Тим, хто дає силу й витривалість. Це надзвичайно захопливо, що так, як земний батько має наслідувати Бога-Отця, ми, матері, повинні брати приклад з Особи Святого Духа, Який також підтримує нас у наших молитвах. А все це стало можливим завдяки викупній жертві й воскресінню, тобто тій спадщині, що її залишив нам за взірець Ісус Христос, і Його заступництву. Така мати знає, що може все в тому, хто укріплює її, тобто в Христі (див. Флп. 4:13).

Крик серця дитини, яка має таку маму«Мамо, дякую! Дякую за твою любов і вірність. За те, що ти навчила мене мудрости. Ти високо підняла планку, але допомогла мені перестрибнути її.

Та найбільше дякую тобі за те, що проклала й підготувала той шлях, на якому мене зустрів Ісус і показав мені Бога-Отця! Знаю, що далі Він сам, в Особі Святого Духа, вестиме мене. Дякую за твої молитви, мамо!»

КИМ Я Є ЯК МАМА?

Шість перших прикладів демонструють, на жаль, більше негативних рис, аніж позитивних. Їх наведено не для того, щоб ми оцінювали інших матерів чи засуджували власну, а для того, щоб подивилися на себе й відважно запитали Бога: «Боже, що бачиш сьогодні в мені та як Ти хотів би мене змінити?»

З яким з описаних типів чи життєвою позицію я сама найбільше ототожнюю себе? Людина ніколи не діє лише за однією, чітко визначеною схемою. Зазвичай у різних ситуаціях ми діємо й реагуємо по-різному. Роздивившись своє відображення в дзеркалі реакцій нашої дитини, можемо дізнатися чимало цінної інформації та підказок щодо нас самих. Яка я мати? Та, що надмірно опікується дитиною? Закомплексована й надто вразлива? Емоційно неврівноважена? Часто ми, матері, бачимо у своїх дітях лише вади їхнього батька або свекрухи, але не помічаємо того, як сильно самі впливаємо на дитину та формуємо її поведінку.

Процес змін найліпше розпочати із себе. У такому разі найшвидше досягнемо добрих результатів як у перетворенні себе, так і своїх найближчих. Тільки останній, сьомий, тип матері позитивний. Він вказує на те, що нам, матерям, передусім дуже потрібно самим вилікувати наші власні душевні рани й кривди. Ми також потребуємо духовного перетворення й зміни способу мислення, щоб багаж нашого негативного досвіду і пережитого болю не став тягарем для тих, кого любимо, та не чинив на них поганого впливу. А може, нам самим просто треба змінити стиль життя, щоб, добре опікуючись собою, ми могли ліпше дбати про своїх дітей.

Не поринаймо в сумні роздуми, гнів чи гіркоту розчарування. Зміст викладеного в наступному розділі дає підстави надіятися на те, що з Божою допомогою добрі зміни можливі. Ісус Христос – надія для кожної матері!

Попередній запис

РІЗНІ ТИПИ МАТЕРІ (ЗАКІНЧЕННЯ)

Наступний запис

Я І МОЇ МАТЕРИНСЬКІ ПОТРЕБИ