Методи здобуття влади (продовження)

Час спання

Одне з найперших змагань починається одного дня на вісімнадцятому місяці життя, плюс-мінус кілька годин. Саме в той час малюк, який без нарікань ішов спати від дня свого народження, раптом каже: «Я не повернуся до того ліжечка, поки житиму». Це перший залп у битві, яка може затягтися на п’ять років. Батьки перевірять, чи немає проблем із зубами, високої температури чи якихось інших причин для дискомфорту. «Чому тепер?» – запитують вони. Я не знаю. Малюкам просто спадає на думку, що їм не хочеться іти до ліжка, і вони боротимуться за це до загину.

Хоча тактика трохи зміниться, час спання лишатиметься полем бою в подальші роки. Будь-який вигадливий шестирічний малюк може відтягти час спання принаймні на сорок хвилин, застосовуючи енергійну і добре продуману систему засобів зволікання. Поки матір одягне його в піжаму, принесе йому шість склянок води, двічі поведе в туалет, допоможе прочитати молитву і потім вилає його раз чи два за мандри поза межами спальні, вона буде цілковито виснажена. Це трапляється кожнісінького вечора.

Моєму студентському другові Джиму довелося щовечора вирішувати проблему спання зі своїм п’ятирічним сином Полі. Зрештою Джим розпізнав у цій тактиці гру і вирішив відмовитися від неї. Того вечора він сів біля свого сина і сказав: «Тепер, Полі, усе має змінитися. Я одягну тебе до сну; ти можеш випити води, і тоді ми помолимося разом. Після цього я вийду через двері і більше не маю наміру повертатися. Не клич мене більше. Я не хочу чути від тебе і звуку аж до ранку. Зрозумів?»

Полі сказав: «Так, татку».

Після всіх справ і прощальних обіймів Джим вимкнув світло, сказав синові на добраніч і пішов з кімнати. Солодка тиша запала в будинку. Але не надовго. Приблизно за п’ять хвилин Полі покликав тата і попросив ще одну склянку води.

– У жодному разі, Полі, – відповів тато, – хіба ти не пам’ятаєш, що я сказав? А тепер лягай спати.

За кілька хвилин Полі знову почав просити води. Цього разу Джим розсердився більше. Він говорив гостро і порадив синові забути про пиття. Але хлопець не злякався. Він зачекав кілька хвилин і знову вимагав води. Щоразу, коли Полі кликав тата, Джим дратувався більше. Зрештою він сказав: «Якщо ти попросиш води ще раз, я прийду і відлупцюю тебе!»

Це заспокоїло хлопця приблизно на п’ять хвилин, і тоді він сказав: «Татку, коли ти прийдеш лупцювати мене, принеси, будь ласка, склянку води».

Дитина дістала свою воду. Але не дістала ляпанця.

Дітей (десь від чотирьох до восьми років) можна заманити в ліжко за допомогою фантазії. Наприклад, я розповідав своєму синові й донечці про «Вечірку пані Байт», коли вони були малі. Пані Байт була вигаданою жінкою, яка влаштовувала найфантастичніші святкування посеред ночі. Вона мала парк розваг, проти якого Дісней-Ленд видавався нудним. Усе, що цікавило дітей, з’являлося в її репертуарі: собаки, коти, солодощі всякого штибу, водяні гірки, мультфільми, захопливі атракціони і все інше, що полонило уяву Данаї й Раяна. Звісно, потрапити на вечірку пані Байт вони могли тільки уві сні. Той, хто не заснув, ніколи не отримував запрошення. Було весело спостерігати, як наш син і донька стрибали в ліжко й зосереджено намагалися заснути. Хоча цього так і не трапилося, я хотів пробудити в них таку цікавість, щоби їм справді приснилася пані Байт. Зазвичай, вони забували про це наступного ранку.

Чи сяк, чи так, у фантазіях чи в реальності ви мусите виграти велику битву за сон. На кону здоров’я ваших дітей (і, мабуть, ваше власне).

Їжа

Обідній стіл – це ще одне велике бойовище дитинства, однак його слід уникати. Я наполегливо радив батькам не дозволяти затягти себе на цю арену. Там на них чекає засідка. Генерал завжди прагне йти в бій з чужою армією на території, де може здобути перемогу, і споживання їжі – це програна справа. Матір, яка насаджує на виделку чотири зелені боби і вирішує сидіти на місці, поки дитина не з’їсть їх, цілковито безсила. Дитина витримає довше за неї. І позаяк їсти треба три рази на день, вона врешті-решт переможе.

Замість прохань, благань, підкупу і погроз я рекомендую радісно поставити перед дитиною добру їжу. Якщо вона не захоче їсти, то усміхніться і пустіть її своєю дорогою. Вона повернеться. Коли це станеться, витягніть їжу з холодильника, загрійте і поставте перед нею. Рано чи пізно вона досить зголодніє, щоби їсти. Не дозволяйте перекушувати і замінювати поживні харчі солодощами. Але також не бійтеся фізичних наслідків голоду. Дитина не помре з голоду, коли перед нею стоять смачні страви. В їхньому шлунку з’являється гризьке відчуття, яке вже за кілька годин перетворить голосне «фе!» на «смакота!»

Ми вже говорили про анорексію й булімію, харчові розлади, пов’язані з батьківською владою. Очевидно, що їжа може стати головним питанням у великій битві між поколіннями.

Домашня робота

Можливо, нині просто не існує більшого джерела конфлікту між поколіннями, як домашні завдання, і особливо та їх частина, яку треба виконувати вдома. Це ще одне поле бою, де дитині перепадають усі переваги. Тільки вона знає напевне, що їй призначили і як роботу мусить виконувати. Складна дитина скористається цим інформаційним розривом між оселею і школою, стверджуючи: «Усе це я маю виконати в школі». Або: «Сьогодні увечері я нічого не маю робити». Вона нагадує мені учня, який приносив додому двійки і трійки в табелі. Коли тато спитав, що, на його думку, призвело до таких проблем, він відповів: «Думаю, що я надто сильно зосереджуюся на предметі».

Батьки мусять знати, що в більшості учнів буває спад у навчанні десь між шостим і дев’ятим класом школи. Деякі взагалі припинять працювати в цей час. Інші просто зменшать продуктивність. У дуже небагатьох взагалі не видно жодних змін. Причина полягає у великому потрясінні, якого зазнають чуття дитини в процесі росту. Самосвідомість похитнулася до самих глибин. Щасливі гормони беруться до роботи, і секс стає на перше місце.

Хто зможе думати про школу, коли відбувається це все? Або, ще краще, хто захоче? Будучи батьками, ви маєте стежити за таким відволіканням і не впадати у відчай, коли воно настане. Ми обговоримо неуспішних учнів далі.

Попередній запис

Методи здобуття влади

Наступний запис

Методи здобуття влади (закінчення)