Молитва як сходинка до того, щоб ділитися вірою

Для багатьох молитва є дверима до більшого покликання ділитися Ісусом усіма можливими шляхами. Молитва стоїть першою з чотирьох кроків: молитва, турбота, можливість ділитися і відвага запрошувати. Перед тим, як виникне свідоме бажання нести Добру Новину про Ісуса в кожну ситуацію, що зветься «євангелізацією», проходимо ці чотири кроки. Через свідому спробу робити ці кроки ми наслідуємо Ісуса, Який часто молився, турбувався про зцілення інших, ділився тим, що Він знав про Отця, і наважувався запрошувати до віри інших, таких, як багатий юнак і рибалки, що стали Його учнями.

Опис цих євангельських видів діяльності взятий із нашої книги «Коли помічаєш порожні лавки: прості шляхи ділитися нашою вірою». Подібно до Ісуса, ми також можемо увійти в такий самий цикл молитви, турботи, можливість ділитися і відваги запрошувати. Здебільшого ми починаємо з тихого турботливого свідчення нашим щоденним життям. Коли ми дедалі більше заглиблюємося в молитву, то помічаємо можливості зробити ще кілька кроків. Божий Святий Дух освітлює дорогу і дає нові способи наповнити порожні серця і порожні лавки.

МОЛИТВА. Заступницькою молитвою рухає бажання розпізнати, як діє Ісус у наших спільнотах і нашому щоденному житті. Ми спостерігаємо за Божою присутністю й конкретною можливістю поєднати людей з Ісусом усередині нашої сім’ї і поза нею. Коли молимося, Ісус дає нам нове співчуття і свіжі погляди на те, як Бог може братися за те, чого потребують люди навколо нас. Бажання Джона пограти через інтернет у шахи з нашим сином Стефаном було плодом такого виду молитви.

ТУРБОТА. Бути чутливим до потреб інших людей є постійним завданням тих, хто наслідує Христа. Ми виявляємо турботу через співчутливе слухання і через служіння. Ми виявляємо турботу через порушення питань соціальної справедливості, що стосуються наших сімей. Нашою метою є зробити Божу любов воплоченою і навіть глобальною. Ми беремо участь у Христовій любові до когось, очікуючи, що Бог втрутиться і примножить наші можливості. Ми свідчимо про Ісуса Христа, який є абсолютною відповіддю на всі людські потреби. Добрими прикладами є подружжя з розділу 2, яке надало помешкання для Енн та її дитини, Анжела з розділу 7, що привозила до хворої дочки родичку, аби та попрала її речі.

МОЖЛИВІСТЬ ДІЛИТИСЯ. Святе Письмо також закликає нас ділитися тим, що ми отримали від Бога. Найлегше це в нас відбувається з дітьми інших людей, і дуже рідко – зі власними. Прості запитання на кшталт: «Як у тебе справи?» можна використати для того, аби визначити вид духовного голоду і провести бесіди, що міститимуть відповідні історії віри. Такі дії можуть додати енергії нашим стосункам і зосередити увагу на духовній опіці. Прикладом є розповідь Терези про коментар у фейсбуці щодо кисневого апарату Бренди.

ВІДВАГА ЗАПРОШУВАТИ. Св. Іван-Павло II часто пропонував такі запитання: «Що я роблю зі своїм Хрещенням?» і «Як я ним ділюся?» Хрещення не є приватним Таїнством, воно відчиняє внутрішні двері, закликаючи нас до спільного життя у вірі. Ми можемо відчинити ці двері, закликаючи інших до нових і глибших зустрічей із Богом у наших сім’ях і спільнотах вірних. Побажання милості з нагоди свята є одним із прикладів. Ще одним прикладом є дідусь із розділу 4, який закликав своїх дітей молитися.

Окремі люди й цілі парафії також можуть запрошувати до віри інших. Ось один приклад. Не так давно Ерік спілкувався з Джоном електронною поштою. Вони з дружиною Кейтлін очікували народження третьої дитини і після п’ятнадцятирічного перебування поза Католицькою Церквою хотіли повернутися до неї. Вони захотіли, щоб їхній шлюб був благословенний, а їхні діти – охрещені. Джон провів багато часу в молитві і роздумах, а тоді попросив дозволу познайомити Еріка з Беверлі, яка допомагала священикові на парафії поблизу дому Еріка. Тоді Джон розповів Беверлі про цих молодих дорослих, які прагнули знайти духовну домівку. Беверлі дала Джонові адресу своєї електронної пошти, а він передав її Еріку.

За кілька місяців Джон надіслав Еріку електронного листа. І згодом вони взяли церковний шлюб. Їхня новонароджена дитина Джошуа була охрещена. Однак через чотири тижні дитина померла від запалення легень. Парафіяльна служба підтримки в кризових ситуаціях надала їм різнобічну вагому тривалу підтримку. Ерік поділився з Джоном: «Ми дуже вдячні, що ми знову в Католицькій Церкві, як удома. Ми переживаємо, але нас повсякчас огортають молитвою і любов’ю наші брати і сестри в Ісусі Христі!»

Можливо, за Еріка і Кейтлін молилися батьки або хтось із родини чи друзів. Неважливо, хто чи як, чи навіть коли молився цими молитвами. Важливим є те, що Бог часто запрошує кожного з нас увійти в Його присутність, щоб ми спільно могли привести до Нього своїх синів і доньок, племінниць і племінників, а також усіх молодих дорослих, що є навколо нас. Разом ми, звертаючись до тих, хто йде після нас, маємо стати поколінням, запаленим перемінювальною любов’ю Отця, і Сина, і Святого Духа.

ПИТАННЯ ДЛЯ РОЗДУМІВ

  1. Як парафії та окремі люди можуть поширювати глибший зв’язок зі спільнотою святих?
  2. Як ви ставитеся до того, щоб просити інших про молитву? Що ви відповідаєте, коли про молитву просять вас? Чи може після прочитання цієї книжки ваше ставлення змінитися?
  3. Як молитва дає вам сили впливати на інших? Що для вас є найлегшим – пропонувати свідчення турботою, розповідати про часи, коли Бог був до вас близько, чи запрошувати молодих дорослих на зустрічі вашої спільноти? Чому?

МОЛИТОВНІ НАВИЧКИ

Розважання над кухонним столом

Ця вправа має на меті допомогти нам тримати зв’язок із важливими враженнями та спогадами з сімейного і парафіяльного життя. Візьміть аркуш чистого паперу, щоб зобразити ваше сімейне коло, коли всі ще були вдома. Намалюйте силует кожної людини. Відтак кожного розмалюйте інакшим кольором. Якщо у вас нема кольорових олівців або фломастерів, напишіть назву кольору біля імені.

Зображення сімейного кола

Крок 1. Намалюйте велике коло, що зображає сімейний стіл, коли ваші діти були малими. Використайте інший силует (і колір) для кожного члена сім’ї, що сидить за столом. Окремо на столі домалюйте щось із улюблених страв. Тоді намалюйте додаткове місце для Ісуса.

Крок 2. Сформулюйте ваші відповіді на такі запитання:

  • Що спадає вам на думку, коли ви чуєте вислів «сімейне коло»?
  • Що говорить ваш малюнок про декого з людей?
  • Яким був ваш досвід перебування разом як сім’я, яка зростає?
  • Яким чином був присутній на той час у вашій сім’ї Ісус?

Крок 3. Проведіть кілька хвилин у молитві за кожного з ваших дорослих дітей. Поіменно подякуйте за кожного. Затим уявіть, як Ісус вітає кожну дорослу дитину і проводить її, щоб вона сіла біля вас. Також ви можете взяти свої малюнки або світлину всієї сім’ї з собою на Службу Божу і молитися за них.

Завершіть ваш час молитви уривком зі Святого Письма, яким ми розпочали цю книжку. Ми молимося, аби тепер Він мав для вас значно більше значення, аніж раніше. Бог вірний!

«Не бійся, бо Я тебе викупив, Я покликав ім’я твоє, Мій ти! Коли переходитимеш через води, Я буду з тобою, а через річки не затоплять тебе, коли будеш огонь переходити, не попечешся, і не буде палити тебе його полум’яЧерез те, що ти став дорогий в Моїх очах, шанований став, й Я тебе покохав, то людей замість тебе віддам, а народи за душу твою. Не бійся, бо Я ж із тобою!» (Іс. 43:1-2,4).

«Зо сходу згромаджу насіння твоє, і з заходу тебе позбираюі кожного, хто тільки зветься Іменням Моїм, і кого Я на славу Свою був створив, кого вформував та кого Я вчинив» (Іс. 43:5,7).

КІНЕЦЬ

Попередній запис

Молимось за дітей одне одного

Наступний запис

Вступ