Народитися наново

«Потому Ісус був поведений Духом у пустиню» (Мт. 4:1).

Панове, ключ до того, щоб бути чоловіком Божим полягає в тому, щоб віддатися Святому Духові!

Ісуса в Його людській природі завжди вів Святий Дух. Якщо ми хочемо бути справжніми чоловіками Божими, ми повинні сприймати нашу людськість так само, як це робив Ісус у Святому Дусі. Коли я працюю з чоловіками, які намагаються розпізнати Божу волю, то запитую: «Куди веде тебе Дух Божий?» Зазвичай вони відповідають: «Я не знаю». Як правило, вони не знають, бо ніколи не запитували!

Ми ніколи не повинні приймати жодних рішень, особливо важливих, заздалегідь не віддавшись Духові Божому. Якщо ми не віддаємося Духові Божому, ми часто можемо чинити свою волю, замість Божої волі. Це може закінчитись для нас неприємностями. Ісуса, Який є Богом, вів Святий Дух. Коли людина стає християнином, всередині неї має з’явитися нове створіння. Хрещення – це не є випуск з університету, коли ви святкуєте одну подію. Ви можете охреститися, отримати Миропомазання, але все ще залишатися поганином, якщо не віддасте повністю своє життя Духові Божому.

У Книзі Буття читаємо: «На початку Бог створив Небо та землю. А земля була пуста та порожня, і темрява була над безоднею, і Дух Божий ширяв над поверхнею води» (Бут. 1:1-2). Єврейським перекладом слова «вітер» є слово «руах». Слово «руах» є єврейським словом на позначення вітру, духу та подиху. Цей вітер (дух), який ширяв над хаосом, і був Святим Духом. Там був присутній хаос, і те, що привнесло порядок у цей хаос, є Духом Божим.

Далі ми бачимо, як Бог усе створює. У Книзі Буття Він створює чоловіка із земного пороху, простого звичайного земного пороху. Що надає життя цьому пороху, то це, знову ж таки, Дух Божий, який нам був переданий через Подих Отця. У Писанні говориться: «І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її» (Бут. 2:7). Від самого початку саме Святий Дух дав нам життя.

Легкий спосіб проілюструвати Святого Духа – бачити Його так, як іноді Його за традицією називають, – аніматор. Ми знаємо, що таке анімація. Якщо ви читаєте недільні комікси, ви можете побачити, що хоча комікс несе якесь повідомлення, насправді це лише статичний малюнок. Але якщо ви дивитеся ці комікси, які стали мультфільмами, по телевізору, ви бачите, як вони набирають життя через анімацію. Дух є нашим аніматором. Він є тим, хто дає нам життя. По спадковості, через сотворіння, кожен має якусь частку Божого Духа, інакше б ми не були живими. Лише той факт, що ви і я існуємо, показує, що Божий Дух уже діє в нас. Тепер Божа благодать працює в нас, щоб допомогти нам дістатися до більш глибоких стосунків із Богом через Його Духа.

Ви часто чуєте фразу «наново народжений». Абсолютно однозначно ви повинні наново народитися. Але що означає «наново народитися»? Часто люди кажуть, що «наново народитися» означає, що ви приймаєте Ісуса Христа як свого Господа та Спасителя. Але Ісус казав, що «наново народитися» не зовсім це означає. У Євангелії від Івана 3:1-3 говориться: «Був один чоловік із фарисеїв Никодим на ім’я, начальник юдейський. Він до Нього прийшов уночі, та й промовив Йому: Учителю, знаємо ми, що прийшов Ти від Бога, як Учитель, бо не може ніхто таких чуд учинити, які чиниш Ти, коли Бог із ним не буде. Ісус відповів і до нього сказав: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства». Іншим перекладом фрази «народитися згори» є «заново народитися». Никодим здивовано запитує: «Як може людина родитися, бувши старою? Хіба може вона ввійти до утроби своїй матері знову й родитись?» (Ів. 3:4). Ісус відповідає: «Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже» (Ів. 3:5).

Це, безперечно, є Тайна Хрещення! Саме так людина наново народжується. Але Тайна Хрещення не є магією. Вона дає нам дар наділення благодаттю, але нам потрібно прийняти цей дар! Це те ж саме, що дати людині, яка є розореною і бездомною, запаковану коробку з мільйоном доларів усередині, а ця людина так і не відкриває коробки і вмирає з голоду. Це відбувається з дуже багатьма людьми, які називають себе католиками чи християнами! Ти повинен відкрити величний дар Святого Духа, який тобі дається при Хрещенні, а потім ти приймаєш його в Тайні Миропомазання, і далі співпрацювати з Богом та віддатися Богові всередині себе! Таким чином, «наново народитися» означає віддати своє життя в повноті Духа Живого Бога, Який жив у тобі з часу твого Хрещення! У житті людини має бути межа між періодами «до народження Христа» та «після народження Христа». До Христа ти був поганином, але тепер, коли Дух Бога заволодів твоїм життям, ти відновлений.

Бути чоловіками означає, що ми віддаємося Богу і дозволяємо Йому контролювати наші життя. Це є майже інтуїтивно протилежним до того, чого ми прагнемо. Ми любимо самі контролювати своє життя. Ми це любимо.

У 16-му розділі Євангелія від Івана Ісус каже: «Та Я правду кажу вам: Краще для вас, щоб пішов Я, бо як Я не піду, Утішитель не прийде до вас. А коли Я піду, то пошлю вам Його. А як прийде, Він світові виявить про гріх, і про правду, і про суд» (Ів. 16:7-8). Хіба це не дивовижно? Дух є не просто таким собі лагідним створінням. Дух переконує світ у його гріху, у правді та суді. Гріх – це коли люди відмовляються вірити в Ісуса та слідувати за Ним. Справедливість тут полягає в тому, що Ісус мав іти до Отця, і Його апостоли більше Його б не побачили. Суд у цьому контексті означає, що Ісус мав бути розіп’ятим. Далі Ісус каже: «Я ще маю багато сказати вам, та тепер ви не можете знести. А коли прийде Він, Той Дух правди, Він вас попровадить до цілої правди, бо не буде казати Сам від Себе, а що тільки почує, казатиме, і що має настати, звістить вам. Він прославить Мене, бо Він візьме з Мого та й вам сповістить» (Ів. 16:12-14). Дух Божий, згідно з Христом, приведе нас до правди, істини. Істина – це те, чого повинні шукати чоловіки. Я завжди заохочую чоловіків шукати істину більше, ніж будь-що інше.

Я люблю кидати людям виклик. Я запитую їх: «Чому ви вірите? Чому ви християнин?» Часто чую: «Бо коли я був немовлям, мої мама з татом принесли мене до священика і охрестили, і коли я зростав, вони мені завжди казали: «Доки житимеш у цьому будинку, ти в це віритимеш». Якщо це єдина причина, з якої ви вірите, уже час подорослішати. Шукайте істину. Істина не завжди є тим, що принесе вам приємні відчуття. Люди часто приєднуються до якоїсь церкви, бо в ній вони себе добре почувають, – але ніколи не слід приєднуватися до церковної спільноти тому, що тобі там добре: натомість це має відбуватися через те, що тебе там вчать істини!

Я отримав свій ступінь бакалавра з психотерапії; моя остання наукова робота, яку мав написати, була присвячена культам і тому, як людей заманюють у них. Ви знаєте, як культи набирають людей? Вони це роблять шляхом «бомбардування любов’ю». Вони ніколи не говорять про доктрину. Вони не згадують доктрини доти, доки людина не втягнулася. Вони заговорюють людину любов’ю у свою віру, якщо це можна назвати вірою. Культ формується тоді, коли достатня кількість людей каже: «О, з цими людьми я так добре почуваюся». Почуватися добре недостатньо. Добрі відчуття можуть привести тебе до пекла. Нам необхідно шукати істину, і Святий Дух вестиме нас у правдивій істині.

Що таке істина? Ісус сказав: «Я – путь, істина і життя!» (Ів. 14:6). Якщо ти шукаєш істину, ти прийдеш до ніг Богочоловіка, Ісуса Христа. Ісус продовжує у Євангелії від Івана 14:12: «Поправді, поправді кажу вам: Хто вірує в Мене, той учинить діла, які чиню Я, і ще більші від них він учинить». Ісус Христос сказав нам, що якщо ми маємо віру в Нього, ми не будемо просто чоловіками, а чоловіками, які можуть робити те, що робив Ісус, і навіть більші діла, ніж Він робив. Ти можеш це уявити? Христос діятиме через нас силою Святого Духа. Цей Бог, Який живе всередині тебе, склав обітницю через Ісуса Христа, і, наскільки я знаю, Ісус Христос – не брехун. Він сказав, що ми робитимемо те, що Він робив, і навіть значно більше ніж те, що Він робив.

Попередній запис

Боже милосердя

Наступний запис

Секрет святості