Об’явлення 5:8-14 – Агнець Достойний!

«А коли Він узяв книгу, то чотири тварині й двадцять чотири старці попадали перед Агнцем, а кожен мав гусла й золоті чаші, повні пахощів, а вони молитви святих. І нову пісню співають вони, промовляючи: Ти достойний узяти цю книгу, і розкрити печатки її, бо Ти був заколений, і кров’ю Своєю Ти викупив людей Богові з усякого племени, і язика, і народу, і люду. І Ти їх зробив для нашого Бога царями, і священиками, і вони на землі царюватимуть! І я бачив, і чув голос багатьох Анголів навколо престолу, і тварин, і старців, і число їх було десятки тисяч раз по десять тисяч і тисячі тисяч. І казали вони гучним голосом: Достойний Агнець, що заколений, прийняти силу, і багатство, і мудрість, і міць, і честь, і славу, і благословення! І кожне створіння, що воно на небі, і на землі, і під землею, і на морі, і все, що в них, чув я, говорило: Тому, Хто сидить на престолі, і Агнцеві благословення, і честь, і слава, і сила на вічні віки! А чотири тварині казали: Амінь! І двадцять чотири старці попадали та поклонились Тому, Хто живе повік віку!»

Знову уявимо себе в театрі. Потухли вогні, звучить барабанний дріб, повільно і ритмічно. Напруга наростає, ритм прискорюється, а звук стає все голосніше і голосніше. Чутні голоси і несамовитий спів, що б’є по нервах. Спалахують один за другим вогні, і вступає музика: потужні труби, пронизливі скрипки і гобої, як птахи співучі флейти. От-от розпочнеться п’єса, дивна і небачена раніше п’єса…

Але де ж актори? І в цей момент ми з потрясінням дізнаємося: актори – ми самі. Хочемо ми чи не хочемо, але потрібно виходити на сцену і грати свою роль. Про це каже Іван в уривку, який ми зараз читаємо.

Читаємо уважно. Коли старці падають перед Агнцем, кожен з них тримає в руках гусла і золоту чашу з пахощами. Іван повідомляє, що такі пахощі: молитви святих (тобто ваші і мої!). Небесна сцена тісно пов’язана із земними подіями. Звичайні та упокорені молитви християн на землі сприймаються на небесах як солодкі і приємні пахощі. Підозрюю, що це стосується і музики: небесні гусла відповідають нашим спробам, скільки завгодно жалюгідним і не в такт, оспівати хвалу Богові. Потім, у першій з трьох пісень уривка, славиться Агнець. Славиться не лише за те, що врятував нас, але і за те, що зробив з нас замість безнадійних бунтівників корисних служителів Божих, з рабів гріха – «царів і священиків». З бруду ми потрапили в князі. Така наша роль. Агнець звільнив нас, і ми із залу для глядачів переходимо на сцену вже як актори.

Це крещендо пісень ми слухаємо не лише із захопленням і захватом, але і з почуттям покликання. Зауважимо хвалу Агнцеві за те, що Він зробив (в. 9-10): так, Він дійсно достойний узяти книгу і, зірвавши з неї печатки, розгорнути її, достойний бути знаряддям божественного задуму зруйнувати руйнівників, скинути сили зла, встановити замість старого устрою світу, що здається таким могутнім, Свій новий порядок. Здійснює ж усе це Агнець через Свою смерть, через Свою кров.

Будь-який єврей I ст. зрозумів би ці образи жертви і смерті. І зрозумів би, що жертва, через яку Бог «набув народ», зробивши його царством і священством, є жертва пасхальна: завершення задуму, який був розпочатий з позбавлення ізраїльтян з єгипетського рабства. Бо в події древнього виходу ізраїльтяни були «придбані» як раби на невільничому ринку, щоб перетворитися на «царствене священство», народ, через який здійснюється задум Божий про людство. Це стає ясним з Книги Виходу (19:4-6).

Проте, як часто буває в Апокаліпсисі, однією-єдиною біблійною алюзією справа не обмежується. У першій пісні є відсилання на знаменитий сьомий розділ Книги Даниїла, де після чудовиськ і після виправдання «ніби Сина Людського», Бог встановлює Своє володарювання на землі через «народ святих Всевишнього» (Дан. 7:22,27). Даниїл фактично пророкуватиме про великий новий вихід, в якому місце єгипетського фараона займають монстри, що пригноблюють народ Божий. Іван продовжує цей сюжет, але сполучає образи заколеного пасхального Агнця і виправданого Сина Людського. Такий поворот сюжету не лише можливий, але і напрошується, оскільки в Ісусі і справді з’єдналися обидва покликання.

Перший гімн славить Агнця за те, що Він Своєю смертю врятував народ, який віднині може виконувати свою місію у світі, бути царством і священством Божим. Другий гімн, що оспівується міріадами ангелів, говорить вже не про те, що Агнець зробив, а про те, що Він заслужив: Він заслужив всяку честь і славу від творіння. Йому належить багатство і могутність народів; усе, що ушляхетнює і збагачує життя людське, робить людей мудріше, допомагає радіти добрості Божого світу, – усе це слід покласти біля ніг Його. На жаль, багато християн асоціюють Ісуса лише з власним благополуччям і власною надією («Він врятував нас, і Він нам друг»), абсолютно не бачачи масштабу Його величі, Його слави. Багато хто вважає, що Ісус корисний для певної «духовної» мети, але призначають багатство, силу і славу земним силам і земним володарям. Можливо, одна з причин, чому Апокаліпсис не люблять читати в деяких церквах, полягає в тому, що він різко викриває таке ставлення.

Третю пісню оспівує усе створене Богом (пор. Фил. 2:9-11). Цього разу хвала Агнцеві супроводить хвалу Богові Творцю, як і в розділі 4. У цьому громоподібному служінні все творіння славить того, «Хто сидить на престолі, і Агнця».

Якщо ми не пригнічені величчю видіння і не виснажені спробами його зрозуміти, зауважимо найважливіший момент, який, як і все інше в розділах 4 і 5, грає величезну роль у наступному оповіданні. Агнець удостоюється хвали разом з Богом. Перед нами варіація на тему великої і парадоксальної християнської істини: Ісус, Який є Лев і Ягня, Месія Ізраїльський, досконала людина, отримує поклоніння, яке личить лише одному Богові Творцю.

Вдумаємося в сенс. Про повну і недвозначну божественність Льва-Агнця говориться виключно в контексті перемоги Божої – через Льва-Агнця – над силами зла. Недостатньо погодитися з абстрактною тезою про те, що Ісус в якомусь сенсі є Бог. (Мене часто запитують: «Ісус – це Бог?», немов нам спочатку відомо, хто такий Бог, і залишається лише вписати Ісуса в цю картину.) Як ми вже бачили, Бог є Творець, Який активно бере участь у нашому житті і Якому возносить хвалу творіння. Бог задумав позбавити світ від усього, що псує і спотворює його, іншими словами, відновити Своє суверенне володарювання («Царство») на землі, як на небі. Така сама суть задуму, і лише в зв’язку з цим ми бачимо, як Лев-Агнець ділить престол з єдиним Богом. На жаль, церква занадто часто говорила про «божественність» Ісуса у відриві від встановлення Царства Божого. Проте не можна використовувати одну частину істини як спробу захистити себе від того, до чого кличе друга частина істини. Ми усвідомлюємо і святкуємо божественність Месії, Льва-Агнця, лише коли беремо участь у Його справі як царствене священство і коли не лише приєднуємося до хвалебного хору, але і несемо рятівне володарювання Месії у світ.

Попередній запис

Об’явлення 5:1-7 – Лев і Агнець

Наступний запис

Об’явлення 6:1-8 – Чотири вершники