ПОВЕРНЕННЯ ДО ЄРУСАЛИМУ

Єздри 1:3, 6:14-22

За відступництво від Господа та порушення Його заповідей народ Ізраїльський сімдесят років перебував у вавилонському полоні. Але не вічно гнівається Бог – Він визначив час, коли Його народ повинен був повернутися в ханаанську землю, яку Бог обіцяв Аврааму та його нащадкам у довічне володіння.

У Персії після Дарія на трон зійшов інший цар на ім’я Кір. Настав час, коли Господь вирішив повернути Свій народ до Єрусалиму, тому й поклав на серце Кіру відпустити євреїв.

Божий Дух спонукав Кіра видати наступний указ: «Так говорить Кір, цар перський: Усі земні царства дав мені Господь, Бог Небесний, і Він наказав мені збудувати Йому храм в Єрусалимі, що в Юдеї. Хто між вами з усього Його народу, нехай буде Бог його з ним, і нехай він іде до Єрусалиму, що в Юдеї, і нехай будує дім Господа, Бога Ізраїлевого. Це той Бог, що в Єрусалимі. А інші нехай допомагають і всіляко сприяють будівництву – дають золото, срібло, дерево, худобу».

Цар ще більше зробив для відбудови Єрусалимського храму – він віддав усі священні речі, які Навуходоносор колись забрав із Божого храму.

Яке щастя було для юдеїв повернутися в рідну землю! Але там на них чекали руїни колись величного міста і храму, а також їхніх маєтків. Що ж найперше зробив юдейський народ повернувшись додому? Чи кинулися вони кожний відбудовувати свої будинки і влаштовувати своє життя? Ні, найперше всі люди зібралися в Єрусалимі, встановили жертовник Богу Ізраїля і принесли жертви. Служителі Божі відновили принесення жертв, як було написано в законі Мойсея.

Пробувши стільки довгих і тяжких років у полоні за їхні гріхи, юдеї впокорилися серцем і зрозуміли, що Господь справедливий, а служити Йому краще, аніж нести покарання за ідолослужіння.

Тоді весь народ став до праці відбудовування храму Божого. Кожний робив те, що вмів найкраще. Коли закладали основу для храму Господнього, то це було велике свято для всього народу – священики вдягли свій особливий одяг, взяли сурми й гучно сурмили, Левити ж співали і грали на музичних інструментах, як визначив для них колись Давид. «Хвала і подяка Господу, бо Він добрий і навіки Його милосердя!» – неслися слова хвали Богу, які підхоплював і співав увесь народ.

Вороги чинили багато перепон, щоб цей храм не було відновлено, але Господь захищав Свій народ, і будівництво тривало багато років. Нарешті настав день, коли були закінчені всі роботи в храмі. Тоді весь юдейський народ на чолі зі священиками радісно справив свято відновлення храму Божого в Єрусалимі.

Так Бог повернув Свій народ до Єрусалиму і відновив юдейське царство. Мине ще багато часу, і настане день, коли Господь виконає обіцянку, дану Аврааму та Давиду – в одному невеликому юдейському містечку народиться Спаситель світу Ісус Христос.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Скільки років тривав для євреїв вавилонський полон?
  2. Який наказ Господь звелів видати царю Кіру?
  3. Як народ вшанував закладення основи храму?
  4. Чому Господь повернув Свій народ до Юдеї?

КІНЕЦЬ

Попередній запис

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ЙОНИ

Наступний запис

СТАРЕНЬКИЙ СВЯЩЕНИК