Послання для жінок заклопотаних та нечуйних чоловіків (закінчення)

Розлучення не є вирішенням проблеми заклопотаних чоловіків та самотніх жінок. Світ дозволив собі визнати шлюб не вічним, але Біблія про це не говорить. Хочете достеменно знати, що саме Бог думає про розлучення? Він чітко висловив Свою думку в Малахії 2:13-17, особливо засуджуючи те, коли чоловіки шукають розваг деінде: «І робите й друге таке: Господнього жертівника ви слізьми покриваєте, плачем та стогнанням, бо до дарів уже Він не звернеться більше, і милої жертви з рук ваших не візьме. А ви ще й говорите: Защо? За те, що засвідчив Господь між тобою й жоною юнацтва твого, якій ти невірність вчинив, а вона ж твоя подруга, і дружина умови твоєї! Хіба Бог не один нас учинив? І залишок духу Його. А що цей один? Насіння від Бога шукав. Тому свого духа пильнуйте, і дружину юнацтва свойого не зраджуйте! Бо ненавиджу розвід, говорить Господь, Бог Ізраїлів, і того, хто вкриває насильством одежу свою, промовляє Господь Саваот. Тому свого духа пильнуйте, і не зраджуйте! Словами своїми ви мучите Господа, та й питаєте ще: Чим ми мучимо? Говоренням вашим: Кожен, хто чинить лихе, той добрий у Господніх очах, і Він у них уподобання має, або: Де Бог правосуддя?»

Якщо розлучення не рятує, то що можна сказати від імени жінки, яка прагне уваги? Насамперед вона повинна усвідомити справжню причину свого розчарування. Зрозуміло, її чоловік не задовольняє потреб, але сумніваюся, що чоловіки колись робили це. Хіба сто років тому хлібороб повертався з поля і цікавився: «Як поводилися наші дітки?». Ні, він не звертав уваги на потреби жінки, так як Фред не зважав на Барбару. Тоді, чому жінка хлібороба змирилась, а Барбара може вдатися до спроби самогубства? Відмінність полягає в тому, що непорозуміння зароджується в стосунках між жінками! Століття тому жінки все робили разом: поралися на кухні, консервували продукти, прали одяг у струмку, молилися, переживали клімактеричний період та старіли. І після народження дитини тітки, бабусі та сусіди приходили показати, як сповивати, годувати та виховувати. Жінка мала велику моральну підтримку від спілкування з іншими представницями слабкої статі. Жінка ніколи не була самотньою.

На жаль, сьогодні все змінилося. Більше немає великих родин, що позбавляє жінку впевнености та підтримки. Мати жінки живе в Коннектикуті, а сестра – у Техасі. Мало того, американські сім’ї переїжджають кожних три-чотири роки, що перешкоджає налагодженню дружніх стосунків із сусідами. Можна назвати ще один чинник, хоча його рідко визнають: американські жінки змагаються за економічну незалежність і не довіряють одна одній. Багато з них навіть не замислилися би про запрошення друзів додому, якщо в будинку не робили ремонту, не купували нових меблів. Як кажуть: «Ми так важко працюємо, щоб у домі було гарно та затишно, а там пусто!». Наслідком є ізольованість (можемо назвати це ізоляцією), а її перший компаньйон – самотність.

Факт позбавлення жінки емоційної підтримки від зовнішнього світу відчутно впливає на стосунки з чоловіком. Тоді чоловік стає її основним об’єктом спілкування, дискусій, дружби та любови. Чоловік є відповідальним у житті не лише перед жінкою. На нього безперервно тиснуть на роботі. Почуття власної гідности чоловіка залежить від ситуації на роботі, і статус усієї сім’ї залежить від його успіху. І коли чоловік приходить додому, у нього майже не залишається сил для підтримки самотньої дружини… навіть якщо він її розуміє.

Звертаюся до жінки, яка стикається з проблемами заклопотаности та мовчазности своєї половинки: Чоловік не може задовольнити всі ваші потреби. Ви приречені на постійне розчарування, якщо житимете лише проблемами чоловіка. Тому потрібно знайти коло спілкування серед жінок, із якими можна поговорити, посміятися, порозумітися, помріяти та розважитись. Є тисячі жінок навколо вас із такими самими проблемами та переживаннями. І жінки самі вас знаходитимуть, якщо ви почнете прагнути такого спілкування. Підіть у спортзал, пориньте в улюблену справу, відвідайте заходи церкви, запишіться на навчання Біблії, у клуб любителів велосипедів – це може бути будь-що. У жодному разі не сидіть у чотирьох стінах із ненависними каструлями та чекаючи, коли чоловік приїде на білому коні додому.

Дуже часто жінкам подобається та чоловіча якість, яка дратує представників сильної статі. Можливо, саме такі ненависні ощадливість та скнарість дозволили досягти успіху в бізнесі. Чи, ймовірно, турботливість щодо своєї матері, яка обурює дружину, є виявом присвяти сім’ї. Чи у випадку з Фредом, якщо його холоднокровність у кризові періоди подобається Барбарі, то як змиритися з браком спонтанности та захоплення в період ідилії. Річ у тім, що Бог дав вашому чоловіку той чи інший темперамент, і ви повинні прийняти те, що він не може змінити. Зрештою, чоловік повинен зробити те саме відносно вас. «Не за нестатком кажу, бо навчився я бути задоволеним із того, що маю. Умію я й бути в упокоренні, умію бути й у достатку. Я привчився до всього й у всім: насищатися й голод терпіти, мати достаток і бути в недостачі. Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі. Тож ви добре зробили, що участь узяли в моїм горі» (Фил. 4:11-13).

Висновок

Немає нічого гіршого за чоловіка чи жінку з постійними взаємними вимогами. Немає нічого кращого за відносини, що ґрунтуються на любови, як заповідає Бог. Цей розділ я завершу чудовим прикладом натхненної божественної любови. Цей уривок написав хірург, він ділиться своїм досвідом. Можливо, наведені нижче слова вразять вас так, як мене.

«Я стояв біля ліжка, на якому лежала молода жінка з прооперованим обличчям. Рот, викривлений від болю, виглядав трохи смішно. Навіть незначний рух нерва на обличчі, той, який веде до мускулів, спричиняв страждання. Жінка такою залишиться назавжди. Я робив все можливе; і вже казав вам про це. Однак, коли я вирізав пухлину на щоці, пошкодив нерв. Молодий чоловік жінки поряд у кімнаті. Він стоїть з іншого боку ліжка, здається, ці люди живуть у світлі лампи, окремо від мене, самі по собі. Хто вони, питаю я себе: він та ця з перекошеним ротом через мене, які торкаються один одного так ніжно та пристрасно?

«Мій рот завжди буде таким?» – питає молода жінка.

«Так, – кажу я. – Це тому, що пошкоджено нерв».

Вона кивнула з розумінням і замовкла. А молодий чоловік засміявся:

«Мені подобається, обличчя таке миле».

Я відразу зрозумів, хто він. Зрозумів і опустив очі. Чоловік не є зухвалим перед Богом. Не звертаючи ні на кого уваги, чоловік схиляється і цілує викривленого рота жінки. Я дуже близько від них і бачу, як він повертає свої губи, щоб притулитися, щоб продемонструвати можливість цілуватись. Я пригадав, що в Стародавній Греції боги з’явилися як смертні люди. Я затамував подих і милувався чоловіком із жінкою».

Попередній запис

Послання для жінок заклопотаних та нечуйних чоловіків

Наступний запис

Тягар праведного життя