ПОЧАТОК ДОБРИХ ЗМІН

Якщо в нашій теперішній фінансовій діяльності помічаємо ті самі помилки, яких припускалися наші батьки, звернімося до Бога, пошукаймо в Його Слові конкретних вказівок, а потім спробуймо запровадити конче потрібні зміни. Це не лише матиме корисний вплив на цілу родину, а й допоможе дітям засвоїти новий спосіб управління грошима.

Насамперед варто більшість витрат запланувати на початку місяця, щоб не перевищити ліміту засобів, якими володіємо і які можемо використати впродовж цього часу. З молитвою про Божу мудрість і правильні рішення в цій сфері добре було б також на початку місяця частину доходів призначити для Царства Божого (раджу – не менше десяти відсотків), а також для тих, хто потребує допомоги. Такі рішення започаткують новий кругообіг фінансів у нашому житті.

Просімо Бога звільнити нас від заздрости до тих, хто має більше грошей, якщо щось подібне відчуваємо. Варто також розмовляти про це з дітьми, навчаючи їх правильно витрачати гроші, щоб вони не помножували помилок під впливом моменту, намови інших чи рекламних пропозицій. Сьогодні багато осіб стають залежними від своєрідного невротичного потягу до купування й витрачання грошей, бо це допомагає їм, наприклад, пом’якшити наслідки розчарування, поліпшити поганий настрій чи зняти стрес.

Не тільки самі не піддаваймося цьому, а й за допомогою доброго виховання захищаймо від цього своїх дітей. Навчімо їх продумано та усвідомлено робити навіть найдрібніші покупки, а також розумно заощаджувати вже з того моменту, як вони отримують гроші на кишенькові витрати. Це будуть безцінні уроки. Адже діти зрозуміють, у чому полягає планування витрат та як мудро робити покупки. Обдаровування інших стане для них радістю, тож вручати подарунки їм тепер буде приємніше, ніж отримувати. Вони діятимуть згідно з Божим правилом, яке твердить, що «блаженніше давати, ніж брати» (Дії 20:35). Цього насамперед треба вчитися від самого Бога, Який невпинно обдаровує нас, не очікуючи взамін нічого, крім вдячного, наповненого радістю серця.

Будь постійно пильною та розмірковуй над тим, що сама можеш змінити на ліпше та чого хотіла б навчити своїх дітей. Діти бачать, що ти купуєш, за скільки й де. Усі знають вислів, що бідні не можуть дозволити собі купувати дешеві речі, бо вони швидко псуються й знову треба витрачати гроші на нові. А ти, купуючи щось, запитуєш себе, чи справді тобі потрібна ця річ, чи просто хочеш володіти нею, бо її, наприклад, має хтось інший?

ДОВІРСЯ В ПИТАННІ ФІНАНСІВ БОГОВІ

Слово Боже рекомендує на початку місяця відкласти те, що хочемо призначити на Божі справи. Не мусимо знайомити дітей з конкретними цифрами, однак можемо розказати їм про Божі правила. Даючи дітям гроші на кишенькові витрати, навчімо їх поклонятися Богові у формі десятини, пожертвуваної на потреби Царства Божого. Якщо діти від наймолодшого віку таким чином ставитимуться до своїх фінансів, то можемо бути за них спокійні, адже Бог не порушує Своїх обітниць та поблагословить і цю сферу їхнього життя.

Варто також учити дітей відкладати на початку місяця хоча б дрібні суми заощаджень з думкою про літній відпочинок, який дуже потрібний усій родині. Водночас не варто забувати й про здоров’я, на яке в найнесподіваніший момент можуть знадобитися певні кошти.

Мудра людина радше проаналізує свої звички й відмовиться від тих, які вважатиме зайвими, аніж постійно думатиме і говоритиме про те, що їй бракує грошей. Молися й дякуй Богові за те, що Він знає наші потреби й задовольняє їх найліпшим чином. Розмовляй про це з дітьми, щоб вони теж довірилися Богові в питанні фінансів і усвідомили, що саме Він обдаровує нас усім і знає всі наші потреби.

Не нарікай. Щоразу, коли знову захочеш думати про те, чого тобі бракує, починай прославляти Бога й дякувати Йому за всі Його благословенні дари. Будь чуйною до потреб інших. Старайся підтримувати тих, хто особливо потребує допомоги. Варто постійно пригадувати собі біблійну істину: «Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне!» (Гал. 6:7). Коли стикаюся з якоюсь нестачею, починаю дякувати Богові за все, що від Нього отримала. Стараюся також обдарувати когось чимось із того, що вже маю. Я переконалася, що таке налаштування серця завжди вивільняє нове Боже благословення.

Однак завжди пам’ятай про Того, хто є для нас найбільшим скарбом і причиною для вдячности, – про Сина Божого, Ісуса Христа, і Його присутність. Померши на хресті за наші гріхи та воскреснувши, Він переміг і заплатив повну ціну за наші гріхи. І це найбільший привід для радости, яка розпалює в нас нове полум’я життя. Ця радість – результат Його присутности в нас, людях, у тобі, як матері, та у твоїх дітях.

Попередній запис

МАМО, НАВЧИ МЕНЕ ГОСПОДАРНОСТИ

Наступний запис

МАМО, ПОРОЗМОВЛЯЙ ЗІ МНОЮ ТА ВТІШ МЕНЕ