Римлян 9:25-29 – Бог закликає Останок

«Як і в Осії Він говорить: Назву Своїм народом не людей Моїх, і не улюблену улюбленою, і на місці, де сказано їм: Ви не Мій народ, там названі будуть синами Бога Живого! А Ісая взиває про Ізраїля: Коли б число синів Ізраїлевих було, як морський пісок, то тільки останок спасеться, бо вирок закінчений та скорочений учинить Господь на землі! І як Ісая віщував: Коли б Господь Саваот не лишив нам насіння, то ми стали б, як Содом, і подібні були б до Гоморри!»

У «Бітлз» була пісня під назвою Nowhere Man (тобто «Людина нізвідки», або навіть «Людина-Ніде»). Здається, вона виросла з випадкової репліки, яку один з музикантів кинув з приводу одного їх знайомого: «Для нього підходить слово «Ніде». Сенс передбачався принизливий і навіть образливий: людина, яка не може набути свого місця, свого погляду, своєї позиції. Відповідно, «Ніде» – образливе прізвисько.

Описуючи те, що Бог думає про ізраїльтян, пророки також давали Ізраїлю прізвиська – не дешеві клички, звичайно, а серйозні слова, покликані змусити народ одуматися. Таких розмов багато в перших двох розділах Книги Осії, і Павло використовує два ключові обіцяння звідти. Цитує він їх у зворотному порядку, починаючи з Ос. 2:23, де пророк сповіщає ізраїльтянам, що Бог прийме їх після того, як відкинув їх. Раніше вони називалися «не Мій народ», а віднині називатимуться «Мій народ»; «не улюблена» стане «улюбленою». Потім Павло цитує Ос. 2:1, де сказане наступне: «І станеться, замість того, що говориться їм: Ви не народ Мій, буде їм сказано: Ви сини Бога Живого».

Що апостол хоче всім цим сказати? Він продовжує викладати історію Ізраїлю, історію, що почалася з Авраама та інших патріархів і тепер дійшла до періоду пророків. Думка його, по суті, проста: ще пророки попереджали, що на шляху до спасіння Ізраїлю необхідно пройти через період суду. Перш ніж назватися «Моїм народом», Ізраїлю доведеться почути про себе вердикт протилежний: «Не Мій народ».

Ще раз підкреслимо: Павло вважає, що Бог вірний Своїм обіцянням. Він не порушив Своє слово. Він сказав, що зменшить Ізраїль до Останку, і Він це зробив. Вважати ж, що Ізраїль міг би бути виправданий автоматично, внаслідок фізичного походження від Авраама, означало б ігнорувати послідовне свідоцтво Писань самого Ізраїлю. Відповідно, юдейська невіра – це не зрада Богові, але нездатність Ізраїлю вмістити Слово.

Концепція «Останку» узята з наступного цитованого Павлом уривка – з Книги Ісаї. Щоб зрозуміти думку апостола, не забуватимемо, що тут він закінчує міркування, початі в Рим. 9:6, де мова була про Авраама і його сім’ю, його «насіння», «дітей Божих» (9:8), а не просто «дітей за тілом». Цитата з Осії якраз відсилає до уривка про «дітей Божих». Потім цитата з Іс. 10:22 зачіпає знамените обіцяння Аврааму (Бут. 22:17) про те, що число його нащадків буде таке ж велике, як піщинок на морському березі. Констатуючи буквальне/фізичне виконання пророцтва (синів Ізраїлевих за тілом – не перелічити), Ісая сповіщає: позбавлення чекає не усіх їх, а лише Останок. Лише деякі увійдуть до нового віку, віку милості після катастрофічного Суду Божого. Тут Павло додає ще одну цитату з Ісаї (Іс. 28:22), де говориться про прийдешню божественну кару на землю. Бог повинен виправити світ, і в цьому Його промислі Ізраїлю не варто чекати поблажок. Проте Останок спасеться.

Що таке цей Останок? До цієї теми Павло ще повернеться в 11-му розділі, але певне враження ми можемо скласти з інших єврейських текстів його епохи. За часів Павла багато напрямів юдаїзму вважали самоочевидним, що під час Останнього Суду Божого далеко не всі етнічні євреї врятуються. Бо багато хто повстав проти Бога, не живуть відповідно до Його волі і немов не хочуть бути причетними прийдешньому Позбавленню. Значить, міркували благочестиві люди, Бог зменшує Ізраїль у розмірах, робить кардинальну прополку. Члени кумранської общини вважали, що певне мізерне число людей будуть позбавлені від Суду. У Павла схоже, але трохи інакше: Останок пройде неушкодженим через Суд. Це – фундамент нової розповіді, яку апостол повідає в 11-му розділі, розповіді про те, як нинішній Останок віруючих юдеїв може зрости в числі.

Остання цитата з Ісаї (Іс. 1:9) вказує в тому ж напрямі і знову пов’язана з історією Авраамовою. У далекому минулому існували міста Содом і Гоморра, нині поховані під товщею Мертвого моря. На очах Авраама, чий племінник Лот пішов жити в Содом, ці міста спіткав божественний суд – повне винищування (Бут. 19:27,28). Згадуючи цей сюжет, Ісая стверджує: якби ГОСПОДЬ не залишив Ізраїлю невеликого Останку, то Ізраїль (тобто сім’ю Авраамову) осягнула б доля Содому і Гоморри. Щоб отримати прив’язку Рим. 9:7-8, Павло дещо видозмінює цитату: замість слова «Останок» пише «насіння».

Таким чином, думка Павла, при усій багатоплановості його міркувань, досить проста. Звертаючись до текстів старозавітних пророків, апостол показує: ситуація, при якій більшість юдеїв виявилися за межами оновленого народу Божого, не є щось дивне і неможливе. Навпаки, про можливість такого сценарію і попереджав ГОСПОДЬ! А слово Боже порушитися не може. Воно збулося і збулося трагічно. Під час справи Павло вирішує питання про божественну справедливість: якщо народ Божий повстав проти Творця, у Бога немає іншого виходу, окрім як навести на нього відплату. Скаржитися Ізраїлю нічого: жодної надмірної суворості тут немає, і ГОСПОДЬ навіть явив Своє милосердя, зберігши Останок.

На протязі Рим. 9:6-29 Павло сказав цілий ряд речей, які нам варто глибоко обдумати. Зокрема, не забуватимемо: він обговорює етнічний Ізраїль як народ Месії, нехай навіть і «за тілом». І сказане ним у цьому уривку тісно пов’язане з кількома попередніми частинами його послання. Назвемо дві з них.

По-перше, у 3-му розділі апостол пояснює, що Бог залишається вірним Своєму задуму навіть у випадку невірності Ізраїлю: Він посилає Месію, Ісуса Христа, вірного ізраїльтянина. Через смерть і воскресіння Христові задум Божий реалізований. По-друге, у 7-му розділі Павло показує, як через Закон гріх набрав повну силу в Ізраїлі, а згодом був переможений смертю Христовою.

Ці два уривки вказують у напрямі 9-го розділу. Тут Ізраїлю відведена дивна і незвичайна роль у задумі Божому: доля бути немов відкинутим зовні, щоб спасіння здійснилося. На жаль, Павло не розвиває свою думку скількись детально. Проте створюється враження, що апостол вважає своїх співвітчизників (а значить, і самого себе!) частиною божественного плану, який досягає кульмінації в прибиванні Христа до хреста. Слова апостола суворі, і читати їх нелегко, але ж Ісусу і справді необхідно було пройти крізь важке випробування! І далі ми побачимо: Павло як і раніше бажає, щоб якомога більше юдеїв повернулося на божественний шлях спасіння.

Попередній запис

Римлян 9:14-24 – Задум і праведність Божі

Наступний запис

Римлян 9:30-10:4 – Ізраїль, народи і Месія