РОЗПІЗНАВАННЯ ПОКЛИКАННЯ В БІБЛІЇ

  • Що таке розпізнавання?
  • Що означає розпізнавання покликання?
  • Як людина може розпізнати власне покликання?

Міркування, які спробуємо висловити в цій другій частині, стосуються розпізнавання покликання. Вислів «розпізнавання покликання» має в собі широке значення – від пошуку, що його здійснює людина при виборі певної професії чи спеціальності аж до вибору певного напрямку в житті. Але найперше під виразом «розпізнавання покликання» ми маємо на увазі той процес, що його здійснює людина в єдності з Божою ласкою в розпізнані Божої волі відносно власного стану та особливої дороги в житті.

Розпізнавання покликання, це немов би той ключик, який допомагає відкрити двері Божого задуму відносно власного покликання та місії в житті. Процес розпізнавання покликання можна також назвати тим шляхом, який долає людина при остаточному виборі напрямку власного життя. Адже кожен вибір, кожне рішення, що стосується стану життя та власної діяльності в житті, має потребу пильного та ретельного розпізнання.

Як ми вже мали змогу побачити, кожне покликання є Божим даром та вільним закликом Бога до людини, а кожен заклик потребує не тільки щоби його почули, але також правильно розпізнали та зрозуміли. Для того, щоб виконувати волю Божу, потрібно найперше її пізнати. Отож, кожна людина у своєму житті має завдання не тільки слухати голос Божий, але також намагатися розпізнати, до чого саме він її закликає.

Пригадаймо собі Євангельську розповідь про Ісуса – як Він, прибувши до Назарету, увійшов до синагоги й прочитав уривок з пророка Ісаї: «На Мені Дух Господній, бо Мене Він помазав, щоб Добру Новину звіщати вбогим. Послав Він Мене проповідувати полоненим визволення, а незрячим прозріння, відпустити на волю помучених, щоб проповідувати рік Господнього змилування» (Лк. 4:18-19). А вкінці, після прочитаного, промовив: «Сьогодні збулося Писання, яке ви почули!» (Лк. 4:21). У цьому уривку бачимо, як, читаючи пророцтво Ісаї, Ісус розпізнає власну місію заради якої Він був посланий Своїм Небесним Отцем у цей світ.

Розпізнавати голос Божого покликання означає розпізнавати ті дари й таланти, якими нас обдарував Господь, розпізнавати власні нахили та бажання, які зароджуються в нашому серці, і нарешті, правильно оцінювати свої можливості та обмеження і в такий спосіб пізнавати Божу волю відносно нашого життя. Розпізнати власне покликання означає збагнути – для чого я створений Господом? Для чого прийшов у цей світ? Яким є Божий план відносно мого життя?

Коли йдеться про розпізнавання свого покликання, дуже важливо ставити собі різні запитання. Однак ми не повинні розпочинати з застанови – де можна заробити більше грошей, або де можна здобути більшу славу та соціальний престиж, також не варто розпочинати з думок – які завдання принесуть мені більше задоволення. Щоби не помилитися, вартує змінити перспективу і поставити собі питання: чи знаю я себе самого, поза моєю зовнішністю та моїми бажаннями? Чи знаю, що приносить радість моєму серцю і що його засмучує? Які мої сильні та слабкі сторони? Опісля негайно виникають інші запитання: як я можу краще послужити й бути корисним для світу і Церкви? Яким є моє місце на цій землі? Що я можу запропонувати суспільству? На завершення ще інші, дуже реалістичні: чи маю я відповідні здібності, щоби обрати конкретне служіння? Або ж, чи я зможу їх здобути та розвивати?

Очевидно, що в цьому розумінні процес розпізнавання покликання виглядає дуже однобічно, тільки з огляду на людський фактор, коли людина сама через свої думки та почуття пробує збагнути власні задатки, здібності та нахили до того чи іншого виду діяльності чи стану в житті. Однак розпізнавання покликання не є тільки плодом чи результатом виключно людських пошуків та досліджень. Існує також інший вимір розпізнавання – площина Бога, Який дарує це покликання і хоче, щоби людина відкрила і пізнала його.

Варто завжди пам’ятати, що розпізнання – це насамперед ласка Божа. Навіть, якщо воно включає людські міркування та розсудливість, воно перевищує їх, бо йдеться про містерію унікального і неповторного проекту, який Бог приготував для кожної людини. Таким чином, розпізнавати власне покликання означає перш за все бути чутливим до діяння Бога в нашому житті, та дозволити Йому керувати цим життям.

У житті кожен вибір, кожне рішення та вчинок мають бути наслідком серйозного та розсудливого розпізнавання, особливо, якщо це вибір покликання та стану життя. Подібно, як рішення обрати священиче чи монаше служіння, так само і вибір подружнього стану людина може зробити тільки після проникливого процесу розпізнавання. Цей процес відбувається поетапно та за допомогою багатьох способів, найважливішими з них є: слухання та розпізнавання голосу Божого, молитва та спілкування з Богом і, нарешті, правильна інтерпретація знаків та прохання поради.

Попередній запис

Покликання до священства

Наступний запис

Слухання та розпізнавання голосу Божого