СИН, ЯКИЙ ДАВНО ЗНИК

Буття 45:16-28; 47:1-2, 50

Новина про братів Йосипа швидко долетіла до фараона. До цього часу Йосип досягнув такої шани й любові, що і фараон, і всі слуги його зраділі такій звістці. Фараон покликав до себе Йосипа і сказав: «Нехай брати візьмуть зерно та повернуться у землю ханаанську, щоб забрати звідти свого батька та всі свої сім’ї. Для цього ти, Йосипе, дай їм вози, щоб вони змогли перевезти все необхідне сюди. Нехай не жалкують за тим, що залишиться їхнє добро у Ханаані, бо дам їм усе необхідне, і вони матимуть все найкраще в єгипетському краї. Хай приходять і живуть тут, і забезпечу їх їжею у ці голодні роки».

З боку фараона це була велика ласка. Йосип подякував йому й вчинив так, як той звелів. Окрім запряжених возів, Йосип дав братам їжі на дорогу, а ще безліч подарунків, бо був дуже багатим і йому було радісно обдарувати своїх братів. Йосип дав усім одяг, а Веніаміну дав він три сотні срібла й п’ять перемін одеж, бо любив свого рідного брата дужче за інших.

Особливі подарунки Йосип хотів дати своєму батькові, який був для нього найдорожчим: десять віслюків, нав’ючених найкращими виробами єгипетськими, десять ослиць, нав’ючених зерном, хлібом і їстівними запасами, щоб не було в них нестачі в їжі під час зворотної подорожі. Коли все було готово, Йосип звелів братам чимшвидше вирушати додому, щоб негайно ж повернутися всією великою родиною до Єгипту.

Після такої неймовірної пригоди брати радісно поверталися додому. Вони розуміли, з яким хвилюванням і нетерпінням чекав на них батько. Особливо ж чекав він на повернення Веніаміна.

Яків дуже втішився, коли всі вони повернулися додому живі-здорові – і Веніамін із ними. Але на нього чекала приголомшлива новина. Як гадаєте, про яку зі своїх пригод розповіли сини своєму батькові? Може про те, що вони обідали з управителем єгипетської землі? Чи що ледь не втратили Веніаміна? А може Юда розповів, як він рішуче захищав найменшого брата перед фараоновим управителем? Звісно ж ні! Найперше вони розповіли про те, що Йосип живий і тепер управляє єгипетською землею!

Батька так збентежила ця новина, що він не відразу повірив словам своїх синів. Як це може бути? Стільки років Яків вважав сина мертвим, аж раптом – Йосип живий! Тоді брати розповіли батькові про все і показали всі подарунки, що Йосип дав їм та батькові. Коли вони показали єгипетські вози і сказали, що Йосип всіх їх кличе переїхати жити до Єгипту, тоді тільки Яків повірив та й вигукнув: «Живий ще син мій Йосип. Піду і побачу його, поки я ще не помер».

Потім кожний брат поспішив до своєї родини, щоб повідомити їм новину про їхній переїзд до Єгипту. Старенького батька, жінок і дітей було посаджено на вози, покладено також і все родинне майно, а брати з слугами позаду погнали отари корів, овець, кіз, верблюдів і віслюків.

Дорога була довгою і втомливою, лише діти раділи такій мандрівці, адже їм завжди цікаво подорожувати.

Коли вся велика родина наближалася до міста, де жив Йосип, він запряг свою колісницю, (бо не міг дочекатися побачити батька), й виїхав йому назустріч. Лише уявіть собі, як скучив Йосип за любим батьком, якого не бачив стільки років! Ледь не на ходу Йосип зіскочив із колісниці й побіг назустріч батькові, впав йому на груди і довго плакав у його обіймах. На радощах Яків сказав: «Тепер можу я помирати, бо побачив тебе живим!»

Потім Йосип узяв п’ятьох своїх братів і пішов сповістити фараона, що його родина прибула до краю єгипетського. Дорогою Йосип навчив братів своїх, що відповідати фараону. Коли вони прийшли до палацу, то єгипетський цар запитав їх: «Яке ваше заняття?» Брати відповіли: «Ми – пастухи, але в країні ханаанській настав сильний голод, і не стало пасовища для наших отар. Дозволь нам оселитися у землі Ґошен, що на луках твоїх випасати пастухам нашим».

Фараон був дуже ласкавий до родини Йосипа і сказав, щоб вони вибирали найліпші місця для проживання й випасання своєї худоби, а найвправніші з братів можуть стати наглядачами пастухів фараонових отар. Особливу честь зробив фараон батькові Йосипа. Яків прийшов перед лице фараона, і той на знак пошани запитав у нього, скільки ж йому років. «Днів життя мого сто тридцять років, – відповів Яків, – багато страждань пережив я за ці роки. Але мої предки жили ще довше, я стільки не проживу». І поблагословив Яків фараона і вийшов від нього.

І став жити Яків в оточенні своїх дітей та онуків у найкращому куточку Єгипту, у землі Ґошен, яку фараон дав їм у володіння.

Йосип же обіймав високу посаду, тому повинен був продовжувати працювати на благо народу єгипетського, тому він жив окремо, але часто навідувався до свого батька й братів.

Так Яків прожив ще сімнадцять років на єгипетській землі. Відчувши наближення смерті, він покликав усіх своїх синів, щоб наостанок благословити їх.

Коли сини прийшли до Якова, він зібрав усі сили й сів на своєму ліжку. Кожний син підходив до нього окремо, а батько благословляв його. Благословивши всіх дванадцятьох, він сказав: «Я помираю; поховайте мене з батьками моїми в Ханаані, де похований у печері дід мій Авраам та батько мій Ісак».

Яків помер. Йосип упав на лице батька свого, плакав над ним і цілував його. Хоч недовго, але Йосип пожив зі своїм батьком і був розрадою в його старості.

Як вірний і люблячий син, Йосип виконав прохання батька і поховав його в Ханаані. Разом із Йосипом ховати батька пішли всі його брати, фараонові слуги, усі фараонові старшини, усі слуги дому Йосипа в супроводі вершників фараона. Тоді ж, коли всі повернулися до Єгипту, тоді брати зі страхом подумали: «Чи справді пробачив нам Йосип? Чи може він лише заради батька не помстився нам. А тепер він зненавидить нас і захоче помститися нам за те зло, яке ми йому заподіяли». Порадившись, вони прийшли й впали перед Йосипом і сказали: «Перед смертю батько наш заповів нам, кажучи: „Так скажіть Йосипові: прости братам твоїм провину і гріх їхній”. Тож прости нам вину нашу».

На це Йосип відповів їм: «Не бійтесь, бо я боюся Бога. Ось ви замишляли проти мене зло, але Бог змінив його на добро. Перебуваючи в Єгипті, я запас багато хліба і так врятував вас від голоду. Я й надалі годуватиму вас і дітей ваших». Йосип дожив до ста десяти років і помер. Ось такою була історія життя Йосипа.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Як відреагував фараон, коли дізнався, що до Йосипа прийшли брати?
  2. Як відреагував Яків на звістку про те, що Йосип живий?
  3. Якою була зустріч Йосипа з батьком?
  4. Чому брати боялися Йосипа після смерті батька?
Попередній запис

ПРОЩЕННЯ БРАТІВ

Наступний запис

ІСТОРІЯ МОЙСЕЯ