Хто ці злі герої?

Мої (Джона) хлопці люблять суботні ранкові мультики.

Їм страшенно подобаються образи супергероїв і суперзлочинців, і вони намагаються визначати, які персонажі добрі, а які погані. Звісно, тепер їм дуже легко робити це: добрі герої привабливі й підтягнуті, мають геройські риси та сильний голос. Злі герої потворні, жахливо вдягнені і мають низький, зловісний голос.

У реальному житті злих героїв відрізнити не так легко. Зокрема, особливо непросто помітити ненадійних людей. Досить часто ненадійні люди виглядають привабливо й обнадійливо, і проблеми їхнього характеру часто ледь видимі. Тож звідки ми знаємо, кому довіряти?

Хоча існує багато типів ненадійних людей, чимало з них належать до таких типів: перекотиполе, критики і безвідповідальні.

Перекотиполе

Перекотиполе – це люди, які починають стосунки, але не доводять їх до кінця.

Нещодавно Рон дійшов до болісного висновку, що в тридцять дев’ять років у нього немає вагомих дружніх стосунків, які б тривали понад рік.

«Знаєте, мені вже скоро сорок, – звірився він, – і я завжди вважав, що на цьому етапі матиму кілька “опор”: чоловіків, яких знатиму щонайменше десятиліття, чоловіків, з якими молитимуся, гратиму в гольф і сперечатимуся, і яким зможу довірити свої найглибші почуття.

Та цього ще не сталося. Я зустрічаю хлопця, ми йдемо разом на обід, знайомимося сім’ями, а за кілька місяців він губить мій номер. Про них би можна було написати пісню: “Гарні хлопці – куди зникають вони?”»

Рона притягували такі люди-перекотиполе. Вони зав’язують стосунки, але не доводять їх до кінця; починають зі слів про товариство і відданість, але покидають нас тоді, коли ми потребуємо їх найбільше.

Часто такі люди опиняються в становищі, коли відмовляються власне від них. Тому, остерігаючись справжньої близькости, вони віддають перевагу поверхневим знайомствам. Інші шукають ідеальних друзів, і покидають нас тоді, коли починають виявлятися наші вади.

Люди-перекотиполе руйнують довіру. Ті, кого вони покидають, нерідко говорять: «Я ніколи не знайду того, хто буде поряд у важкий час». Це вельми далеко від Божого ідеалу, відповідно до якого ми «закорінені й основані в любові» (Еф. 3:17). А ті, хто постійно вибирає перекотиполів, часто схильні до депресії, нав’язливої поведінки або й гірше.

Критики

Критики – це люди, які прагнуть стати батьками для всіх, кого знають. Вони осудливі, говорять правду без любови і не знаходять часу для милосердя чи прощення.

Марта виходить з церкви, хитаючи головою. Знову те саме! Вона шукала надійну спільноту християн, де могла би зростати й служити. Минулого року вона по кілька тижнів ходила в різні церкви, знайомлячись із поглядами і цінностями вірян.

Це просто неймовірно. Останні три церкви, які вона відвідала, були формалістичні, закостенілі й схильні до осуду. Їхнє вчення можна було б підсумувати таким чином: «Якщо ви християнин, то мусите працювати над собою». І вона йшла до інших церков. І знову вислуховувала проповіді про те, що побожні християни не грішать, а безбожні навпаки.

Хоча Марта розуміла, що всі ми грішимо, байдуже, чи християни ми, чи ні, вона ніяк не могла позбутися своєї головної тривоги: «Чому мене знову приваблюють такі спільноти? Що зі мною не так?»

Критики радше схильні боротися з помилками, ніж налагоджувати зв’язки. Вони, наприклад, часто проповідують доктринальні та етичні норми (що також важливо), та нехтують питання любови, співчуття й прощення. Вони часто плутають слабкість і гріх, і тому осуджують інших, коли ті потребують допомоги.

Критики воліють показувати пальцем на інших, а не на себе. Часто вони обурюються тим, якого клопоту завдають інші, і пропонують універсальні рішення на взір: «Думай, відчувай, вір і дій, як моя група»; це має рятувати від усіх лих.

Критики іноді щиро люблять правду і справедливість. Оскільки вони ясно мислять, до них варто звертатися по інформацію. Але не нав’язуйте з ними взаємин, тому що їхня правда часто протруєна осудом.

Якщо вас приваблюють критичні люди, то ви, можливо, захоплені ясністю їхньої думки й прозірливістю. Але в такому разі вам не уникнути також почуття вини, надмірної поступливости і великого страху перед помилками.

Безвідповідальні

Безвідповідальні люди не дбають про себе та про інших. Їм важко відкласти задоволення, вони не зважають на наслідки своїх вчинків, а також не виконують своїх зобов’язань. Вони наче дорослі діти.

Джеремі, мій (тобто Джона) друг, постійно перебував у фінансовій скруті. Він був вічним банкрутом і ніколи не мав грошей. Він приходив до мене і просив про позику, кажучи: «Я віддам тобі за кілька тижнів, коли проблеми вирішаться».

Я піклувався про Джеремі і відчував, що мене неабияк цінують, звіряючись мені з таким проханням. Тож я позичав йому гроші. Минав час, грошей не було, і він про них не згадував. За кілька місяців йому знову ставало сутужно, і він знову звертався по допомогу. Без особливої охоти я погоджувався, і він обіцяв мені повернути позику, але й далі нічого не відбувалося.

Врешті я зрозумів, що треба робити. Я сказав Джеремі: «Віднині терміна позика між нами не існує: тільки дар. Я знаю, ти хочеш повернути гроші, однак не готовий змінювати свої фінансові звички настільки, щоб мати таку змогу. Тож коли ти просиш про допомогу, я радше зроблю тобі подарунок, зовсім не надіючись повернути свої гроші, або просто відмовлю».

Джеремі подумав, що я несповна розуму, але це страшенно допомогло мені. Саме такий тип мислення знадобиться вам, якщо ви схочете вижити з безвідповідальними людьми. Якщо покладатися на них у тому, що вони кажуть, то діло скінчиться фінансовими, функціональними чи емоційними проблемами.

Якщо вас притягують безвідповідальні люди, то ви будете:

  • Прибирати після них.
  • Вибачатися за них перед іншими.
  • Придумувати виправдання для них.
  • Давати їм шанс, ще один шанс і ще…
  • Розплачуватися за їхні гріхи та забудькуватість.
  • Присікуватися до них.
  • Ображатися на них.

Чимало безвідповідальних людей турботливі, ласкаві й веселі. Мені подобаються безвідповідальні люди. Вони дають мені змогу помітити, що відбувається в житті зараз, замість того щоб тривожитися про завтра. В їхній голові немає місця для завтра! Вони часто виявляють співчуття і розуміння. І хоча мені до вподоби безвідповідальні люди, я не вірю їм. На них ніколи не можна покластися, і це призводить до багатьох проблем, починаючи від довгого чекання в ресторані до втрати важливої бізнесової угоди, тому що хтось вчасно не подав документів. Як кажуть Приповісти: «Ліпше спіткати обездітнену ведмедицю, що кидається на людину, аніж нерозумного в глупоті його» (Пр. 17:12).

Оскільки безвідповідальні не вміють відкладати задоволення, вони часто страждають від алкоголізму, нездержливости в сексуальних стосунках чи боргів.

Для безвідповідальних людей ви будете виконувати роль подушки безпеки. З тієї чи іншої причини розплачуватиметеся за їхні помилки. Тут може йтися про друга, дружину або чоловіка, ділового партнера – усі безвідповідальні мають свого потуральника, того, хто їх оберігає.

* *

Це лише три приклади із багатьох типів ненадійних людей. Поміркуйте тепер над колом своїх знайомств. Можливо, ви перебуваєте в стосунках з перекотиполем, критиком чи безвідповідальною особою.

У подальших розділах ми поговоримо про конкретніші риси характеру ненадійних людей і протиставимо їх побожним рисам характеру, які мають надійні люди. Таким чином ви зможете розпізнати сигнали небезпеки у своїх стосунках – а тоді навчитися ухвалювати мудрі рішення щодо того, як поводитися з ненадійними людьми у своєму житті.

Попередній запис

Хто вони – ненадійні люди?

Наступний запис

Особисті риси характеру ненадійних людей