Чому “месіянські”?

Таким чином, за допомогою конкретних речей, Господь учить нас, що існує три форми фізичного зцілення, які пов’язані з тими месіянськими знаками, котрі Він сам об’явив під час Свого публічного служіння. Щоб відкрити їхній месіянський сенс, треба піти далі, побачити більше, ніж значення самого знака.

Зцілення хворих очей (незалежно від того, про яку хворобу йдеться) означає ту благодать, якою обдаровує Бог, щоб відкрити хворі очі нашого серця, очі віри, завдяки котрим бачимо те, що невидиме, та розпізнаємо здійснення Божих обіцянок у нашому житті. Ці очі також допомагають нам помічати ближнього й робити добро насамперед йому, а не собі…

Зцілення хворих вух, окрім того, що приносить фізичне полегшення, нагадує нам про потребу слухати Бога, живитися Його Словом, підтримувати з Ним синівський зв’язок довіри, а також прислухатися до того, що Він каже нам устами наших братів…

Зцілення від кульгання чи паралічу[1] перевищує саму тільки фізичну користь, – якої, звичайно ж, не можна недооцінювати, – оскільки воно свідчить про покликання людини як випрямленої істоти, котра ходить… Випрямленої для того, щоб молитися, щоб іти дорогою свободи, щоб зростати у своїй гідності… Здатної ходити, щоб прямувати за Христом, служачи людям (особливо тим, які не знають великої любови Бога або знають її занадто слабо).

Ці месіянські знаки не применшують значення інших зцілень, а лише дають нам змогу побачити стратегію Господньої любови в іншому світлі. На основі цього в жодному разі не слід робити поспішних висновків, а саме про те, що інші зцілення, отримані у відповідь на молитву, були в очах Бога марними чи траплялися рідше, подібно, як ще численніші внутрішні. Навпаки, здійснення таких зцілень сприяє прийняттю інших оздоровлень, що, поза сумнівом, випливає з їхнього великого пророчого потенціалу.

* * *

Я перебував у Ґвіяні, у Каєні, під час євангелізаційної зустрічі з молитвою співчуття, яка відбувалася на головній площі цього міста. Багато людей, увагу яких привертало тривале прославляння Господа, зупинялися й починали молитися. Інші перебували на площі вже кілька годин, чекаючи на початок урочистого богослуження. Серед них була й Деніс. Їй було чотирнадцять років, і вона страждала на розсіяний склероз. Того вечора разом з нею прийшла ціла родина, надіючись на чудо.

І чудо сталося, відразу після того, як почалася молитва. Деніс була єдиною, з ким відбулося блискавичне й видиме зцілення, але все одно в юрбі запанував ентузіязм. Чимало з-поміж тих людей уперше брали участь у такому “спектаклі”, під час якого Бог, сповнений ніжности й любови, чинив чуда.

Я сподівався, що за мить почнуть відбуватися зцілення від паралічу й інших осіб, але Святий Дух вирішив інакше. Дуже швидко молитва розвинулася в напрямі звільнення від страху перед смертю, що виник унаслідок відходу близьких людей, аборту чи сексуальних збочень. Чимало речей такого змісту було серед слів безпосереднього пізнання, неочікуваних і дуже сильних…

“Господь приходить тепер до людини, яка страждає через страх відтоді, як два роки тому втратила в автомобільній аварії тринадцятирічного сина.”

“Господь торкається двох жінок, яким, відповідно, двадцять і двадцять два роки й котрі дуже бояться через те, що щодня займаються проституцією. Вони серед нас, на площі, й прийшли сьогодні сюди з цікавости. Їх запрошено, щоб цього вечора вони змінили своє життя, щоб відчули Ісусову любов і спокій.”

“Господь звертається до п’ятдесятидворічного чоловіка, який боїться, бо два тижні тому покинув дружину, не сказавши їй, куди йде, а тепер увесь час думає про те, що вона може вчинити самогубство. Господь запрошує Його прийняти дар миру й повернутися в лоно родини.”

Повний перелік слів пізнання був би дуже довгим і втомливим для читачів. Але по-справжньому довгою була того вечора черга осіб, які хотіли висповідатися, а потім ще й підходили, щоб віч-на-віч (а не привселюдно, з огляду на особистий характер пророцтв щодо зцілення) розповісти про те, що з ними сталося. Слід наголосити, що всі слова безпосереднього пізнання – що рідко трапляється під час харизматичного служіння – було підтверджено, а чимало осіб підійшли, щоб подякувати Господу за дар миру й спокою, який вони отримали, зіткнувшись з цими нелегкими – нерідко навіть украй важкими – ситуаціями.

Ще інші, не вагаючись, твердили, що свідчення Деніс про її фізичне зцілення немовби додало їм відваги, щоб відкритися на Боже милосердя щодо того, що стосувалося їхніх внутрішніх страждань.

Таким чином, месіянський знак може відкрити чимало доріг внутрішнього зцілення. Натомість що стосується любителів ефектних фізичних зцілень, то їхнє розчарування, безперечно, було пом’якшено явним поліпшенням здоров’я Деніс, а також, насамперед, тим, що на зустрічі панувала атмосфера глибокого спокою, який відчували серця всіх присутніх. Божі шляхи не є нашими шляхами, а рішення, які Він приймає у Своїй мудрості, завжди дивуватимуть нас. Нам достатньо бути підпорядкуватися у своїй молитві Духові, і Його воля сповниться на радість багатьом.


[1] Те значення слова “параліч” (“розслаблення”), яке воно має в Євангелії, не відповідає його сьогоднішньому медичному значенню. У Святому Письмі воно означає різноманітні нездужання, які обезвладнюють ціле тіло людини або якусь його частину.

Попередній запис

Месіянські знаки зцілення

Наступний запис

Знаки Божої любови