ЩО РОБИТИ, КОЛИ ДІТИ БУНТУЮТЬ?

Колись нерідко можна було побачити дітей, які мали електронних тваринок «Тамагочі». Ці маленькі потвори були мініятюрними комп’ютерами, якими треба було опікуватися, щоб вони правильно функціонували. Їхні власники мусили натискати вчасно кнопки, щоб їх нагодувати, вигуляти і навіть приголубити. Якщо ж власники ставилися до них неналежно, тваринки починали погано поводитися і врешті… переставали працювати. На деякий час ці мініятюрні комп’ютери стали справжнім шаленством. Діти робили перерви під час уроків, зустрічей, перегляду телевізора, щоб натиснути потрібну кнопку і ощасливити тих маленьких «створінь». Я переконаний, що чимало тих дітей жалілися б і зволікали, якби їм довелося годувати справжніх тварин.

Часом думаю, що батьки хотіли б, щоб їхні діти були схожими на ті маленькі комп’ютери. До мене не раз звертаються дорослі, які бажали б лише натискати потрібні кнопки. Вважають мене пророком і вірять у те, що якщо чинитимуть, згідно з моїми вказівками, то всі проблеми зникнуть.

Мені шкода вас розчаровувати, але жодна з моїх порад не гарантує того, що ви станете ідеальними батьками. Спілкуючись упродовж років з тисячами родин, я переконався: те, що діє на одну дитину, не обов’язково вплине на іншу.

Сказавши це, повторю ще раз: практична дисципліна діє і виправдовує себе. Її правила логічні та продумані. Але ви не мусите використовувати її завжди однаково, до того ж одні методи можуть виявитися ліпші, а другі – гірші. Практична дисципліна – це більшою мірою мистецтво, ніж наука. Використовуючи її, не треба натискати кнопок. Результати з’являються лише тоді, коли застосовуватимете дисципліну делікатно і творчо, усвідомлюючи, що кожна дитина – унікальна.

У трьох останніх розділах я радив, як давати собі раду зі щоденними домашніми проблемами, як у конкретних ситуаціях використовувати практичну дисципліну. А в цьому розділі розкажу про типи поведінки дітей. Як боротися з тими чи тими виявами неприйнятної поведінки? У наступних підрозділах ідеться про конкретні сімейні ситуації і стратегію, до якої вдаватися батькам, щоб її вирішити. Сподіваюся, що розглянуті теми стануть для вас матеріялом, який ви часто використовуватимете мірою того, як підростатимуть діти.

Попередній запис

Уникайте будь-яких трикутників

Наступний запис

Привертання уваги