ІСУС ЧИ ВАРАВВА?

Матвія 27:11-26

Пилат дивувався покірливості та спокою Ісуса, оскільки Він нічого не відповідав на зведені на Нього священиками наклепи. Злість юдеїв була такою сильною й очевидною, що Пилат побоявся просто відпустити Ісуса.

Але намісник мав надію на те, що йому вдасться знайти вихід і звільнити Невинного. Щороку на свято Пасхи Пилат відпускав одного з в’язнів, якого попросить народ. Тоді у в’язниці перебував Варавва, який був повстанцем і під час одного заколоту вбив людину.

Тож Пилат запропонував народу вибір: відпустити Ісуса чи Варавву. Намісник зрадів своїй думці, адже в Ісуса було набагато більше послідовників, і Він не йшов ні в яке порівняння з убивцею.

Зібравши весь народ, Пилат сказав: «Кого ви хочете, щоб я вам відпустив: Варавву чи Ісуса, званого Христом?» Первосвященики перед тим уже встигли підговорити людей просити звільнення Варавви.

Коли Пилат був перед народом, до нього прийшов слуга дружини і переказав її слова: «Не роби ніякого зла Цьому Праведнику, бо я уві сні дуже постраждала за Нього». Це змусило Пилата ще більше шукати можливості звільнити Ісуса. Тоді римський намісник знов запитав у народу: «Кого відпустити вам?» Тисячі голосів закричали: «Варавву!»

Востаннє Пилат намагався змінити участь Христа і запитав у народу: «Що ж зробити з Ісусом, названим Христом?» На це натовп несамовито заволав: «Розіпни, розіпни Його!» Пилат не відступався: «Яке ж зло зробив Він вам? Я не бачу в Ньому ніякої вини; отже, покараємо Його і відпустимо». Та священики і народ розлючено закричали: «Розіпни Його!»

Тоді Пилат, щоб зняти із себе всіляку провину за неправдивий суд, взяв миску води і перед усім натовпом обмив собі руки, кажучи: «Чистий я від крові цього Праведника; робіть, що хочете». Народ продовжував кричати: «Кров Його на нас і на дітях наших!»

Римський намісник нічого не зміг вдіяти. Він був змушений підкоритися натовпу і відпустити Варавву. А Ісуса віддав на розп’яття.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Який вихід знайшов Пилат, щоб відпустити Ісуса?
  2. Хто такий Варавва і чому він опинився у в’язниці?
  3. Що передала дружина Пилату через свого слугу?
  4. Чого просили юдеї для Ісуса?
Попередній запис

ПИЛАТ ТА ІРОД

Наступний запис

ЗНЕВАГА РИМСЬКИХ СОЛДАТ