2 Солунян 1:7b-12 – Пришестя Ісусове

«Коли з’явиться з неба Господь Ісус з Анголами сили Своєї, в огні полум’яному, що даватиме помсту на тих, хто Бога не знає, і не слухає Євангелії Господа нашого Ісуса. Вони кару приймуть, вічну погибіль від лиця Господнього та від слави потуги Його, як Він прийде того дня прославитися в Своїх святих, і стати дивним у всіх віруючих, бо свідчення наше знайшло віру між вами. За це ми й молимось завжди за вас, щоб наш Бог учинив вас гідними покликання, і міццю наповнив усю добру волю добрости й діло віри, щоб прославилося Ім’я Господа нашого Ісуса в вас, а ви в Ньому, за благодаттю Бога нашого й Господа Ісуса Христа.»

Незадовго до Різдва 1988 року аеробус авіакомпанії Пан-Амерікен, що летів з Лондона в Сполучені Штати, вибухнув у повітрі над маленьким шотландським містечком Локербі. Усі, хто був на борту, загинули, а також загинули декілька людей на землі. Останні знаходилися в будинках, на які впали уламки літака, що горіли. Кілька років тому шотландський суд, що засідав у Голландії, ухвалив звинувачувальний вирок людині, що підозрювалася в установці вибухового пристрою в літаку. Родичам загиблих очікування цього вироку здалося занадто довгим.

Вони хотіли не помсти, але справедливості. Наш світ насилу розрізняє ці дві речі. Нас жахають дії людей, здійснені з почуття помсти. І разом з цим нам важко уявити собі покарання, яке хоч би частково не мотивувалося помстою. Проте жертви навмисних злочинів підтвердять, що бажання справедливості – далеко не те ж саме, що прагнення нашкодити людині, що завдала до цього шкоди тобі. У бажанні правосуддя є глибокий сенс, який люди повинні усвідомити, щоб досягти правильного розуміння речей.

Той, хто сам ніколи не був жертвою, розділяє прагнення до правосуддя, якщо сам є людиною зрілою і мудрою. Лиходії повинні отримати за заслугами. Злу не вічно торжествувати і глумитися над добром. Наша людська система правосуддя намагається зробити це очевидним для всіх. Однією з причин того, що суд у справі катастрофи над Локербі тривав так довго, був пошук нейтрального місця заради забезпечення безсторонності суду.

У цьому фрагменті послання говориться про справедливість, а не про помсту Божу. У деяких перекладах 8-го вірша говориться про «помсту», але при такому перекладі сьогоднішні читачі можуть зв’язати з цим поняттям неправильну ідею. Бог – це не дріб’язковий тиран, що кидає своїх політичних опонентів у в’язницю просто за те, що вони зайняли не ту позицію. Бог – живий і люблячий Творець, Який повинен або судити світ, або Своєю бездіяльністю підтвердити правоту тих, хто звинувачує Його в потуранні лиходіям. Люди, які живуть у суспільствах, де зло процвітає і нічим не стримується, можуть підтвердити, що це нестерпно. Якби у світі завжди зберігалася така ситуація, то він незабаром став би пеклом.

Павлова думка про те, що Бог судитиме світ, підтверджується декількома біблійними епізодами. Згадується Вихід з Єгипту, коли єгиптяни, що поневолили євреїв, були попереджені серією лих, і лише потім винищені водами Червоного моря. Також можна привести як приклад поразку вавилонян, що сталася після полонення ними євреїв, які знаходилися певний час у вигнанні. Можна згадати і про великий день, коли Бог прийде з усіма Своїми святими, щоб звільнити Єрусалим і уразити нападаючих на нього. У Священному Писанні ми знайдемо багато випадків справедливого суду, які в той же час супроводжувалися звільненням людей, які залишилися вірними Богові, сподівалися на Його справедливість і милосердя, відмовлялися вклонитися пануючій культурі брехні і вади.

Прекрасна новина в цій біблійній картині – звістка, що сам Ісус вершитиме правосуддя. Цей фрагмент знову підтверджує, що Павло вважав Ісуса Месією, Христом, тобто тим, через Кого правосуддя Боже прийде до народів світу (пор. Іс. 11:1-10). Але первинним для Павла залишається образ розіпнутого Ісуса, в особі Якого Божа любов і милосердя вилилися на негідний того світ. У цьому фрагменті Павло не розробляє цієї теми; він зробить це у своєму вражаючому і грандіозному Посланні до Римлян. Але ми, хто намагається зрозуміти апостольські слова про останній суд, ніколи не повинні випускати з уваги усієї картини, зображеної Павлом.

Оскільки живий Бог, в Якому мешкає уся повнота добра, справедливості, милості і правди, відкрився в Ісусі і Його Євангелії, то усі люди, що загрузли в злі, насильстві, несправедливості і брехні, можуть бути описані як тими, «хто Бога не знає, і не слухає Євангелії Господа нашого Ісуса». Таких людей було дуже багато в Солуні. Їх неуцтво і непокора проявлялося не лише в поклонінні ідолам, але і в повсякденній поведінці, зокрема, у лютій протидії Благій звістці і тим, хто її прийняв. Нечисленні ж групи тих, хто повірив, захоплені Павловим благовістям, одного разу виявляться приголомшеними свідками того, як змітаються стандарти життя, що оточує їх. Ідолопоклонство і все, пов’язане з ним, буде скинуте зі свого престолу, і Бог, явлений в Ісусі, прославиться в усьому (в. 10).

Проте християнам не варто відчувати самовдоволення з приводу Страшного суду. Бог бажає (і Його апостол теж), щоб Божа благодать, що призвала солунян через Євангеліє, зробила у вірних усю свою роботу. Коли настане день суду, християни не повинні виглядати як люди, що почали вірити, але не зрозуміли, як віра повинна виражатися в їх поведінці. Вони мають бути людьми, що живуть згідно зі своїм покликанням. Іншими словами, вони повинні дозволити Господу Ісусу повністю преобразити їх життя.

Описуючи, як повинна виражатися їх віра, апостол майже дослівно повторює слова Ісуса з Євангелія від Іоанна: «Щоб прославилося Ім’я Господа нашого Ісуса в вас, а ви в Ньому». Це дуже нагадує велику молитву Ісуса з 17-го розділу Євангелія від Івана. Для прославляння імені Ісуса від християнина потрібні серйозні моральні зусилля, але в основі усього – благодать Божа.

Попередній запис

2 Солунян 1:1-7а – Вітання і вдячність

Наступний запис

2 Солунян 2:1-12 – Беззаконник