Галатів 5:13-21 – Закон і Дух

«Бо ви, браття, на волю покликані, але щоб ваша воля не стала приводом догоджати тілу, а любов’ю служити один одному! Бо ввесь Закон в однім слові міститься: Люби свого ближнього, як самого себе! Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили ви один одного! І кажу: ходіть за духом, і не вчините пожадливости тіла, бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете. Коли ж дух вас провадить, то ви не під Законом. Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослуження, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, завидки, п’янство, гулянки й подібне до цього. Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!»

У центрі Оксфордського університету знаходиться прекрасна будівля, оточена доглянутим газоном. Це бібліотека; вона має округлу форму і увінчана величезним куполом. Будівля прекрасна і всередині, і зовні. Люди дуже полюбляють її, часто фотографують, зображують на картинах. Вона називається Радкліф Камера.

Колись траву навколо бібліотеки захищала висока огорожа. Вона була настільки висока, що тільки високоросла людина могла побачити за нею будівлю бібліотеки. Під час Другої світової війни уряд зажадав, щоб усі залізні конструкції подібного типу були зняті і переплавлені на зброю. Так Радкліф Камера і газон навколо будівлі несподівано залишилися без огорожі, яка (це видно за старими фотографіями) більше була схожа на страхітливу барикаду. У 50-60-і рр. поряд з газоном стояли маленькі таблички з проханням до людей не ходити по газонах; люди, як правило, і не ходили.

Потім у 70-80-і рр. ситуація змінилася. Газон навколо бібліотеки став улюбленим місцем для проведення пікніків туристів. Тут навіть стали влаштовувати вечірки. Якісь сумнівні особи стали приїжджати сюди з міста, завели моду пиячити і жебрачити, а іноді навіть лякали перехожих.

Люди, працюючі в бібліотеці, скаржилися на шум, який заважав їм працювати. Траву витоптали, і увесь район набув вигляду далеко не такий живописний, як раніше. Місцевість стала виглядати брудною і запущеною. Нарешті, наприкінці 80-х університет прийняв рішення повернути огорожу (хоча, на щастя, і не таку високу, як раніше) на старе місце. Тепер газон знову бездоганний, і будівлі теж виглядають прекрасно.

Ця невелика історія говорить нам про користь свободи і про те, як нею можна зловживати. Одна справа – звільнитися з в’язниці або рабства, і зовсім інша – вирішити, що робити з отриманою свободою. З цією проблемою стикається будь-який злочинець, що звільняється з в’язниці: чи використовувати отриману свободу для того, щоб піти і коїти нові злочини? З того факту, що ви можете піти прямо по траві, що росте навколо прекрасної будівлі, і потоптати її, не витікає, що поступити так буде правильно. Можна сказати, що свобода від, щоб бути хоч скількись корисною, повинна доповнюватися свободою для.

Значну частину послання Павло присвячує доказу того, що віруючі в Ісуса Христа вільні не лише від язичницького минулого, але також і від вимог юдейського Закону, які той пред’являє своїм послідовникам. Це непросто пояснити, оскільки для єврея саме Закон наглядає за юдеями і не дає їм можливості жити як язичники. Павло каже: це не так, є і третій шлях – подвійна свобода, яку ви отримали завдяки новому Виходу, здійсненому Богом в Ісусі Христі.

По-перше, свобода, згідно з Павлом, дана для любові. Суперечки, що розгорілися в Галатії, призвели до серйозного конфлікту в церкві, який має на увазі Павло, коли заявляє галатам: «Ви гризете та їсте один одного». Для молодих християн було важливо, навчаючись бути дійсно вільними, у той же час розуміти, що їх сварки – знак того, що вони все ще поневолені. І що ще гірше, такі сварки вели до руйнування общини. Якби справи і далі тривали так само, галатійська церква незабаром зникла б.

Підкреслюючи це, Павло цитує одну з найважливіших християнських заповідей, яка, звичайно, узята із Старого Заповіту: «Люби свого ближнього, як самого себе». Павло каже, якщо людина бажає дотримувати Закон, то увесь сенс останнього вона знайде в цій заповіді. Ісус каже те ж саме (Мр. 12:31). Тепер же Павло вимовляє свою головну думку: цю усеосяжну заповідь не можна виконати за допомогою обрізання, підкреслюючи те, хто ви є «за тілом». Якщо ви ставите наголос на тілі, то набудете тіло; і ви побачите, до чого це призведе!

Немає підстав думати, що галати були залучені у вказані тут Павлом «учинки тіла» в усіх їх непривабливих і ганебних подробицях. Він хоче сказати інше: якщо вони перебільшуватимуть важливість тіла і, відповідно, обрізання, то тоді скотяться на той же рівень, на якому знаходиться язичницький світ, що оточує їх.

Яка альтернатива? Дозволити силі Духа Божого направляти життя. Якщо хочеш сповна дотримати Закон і центральну заповідь любові, то зробити це можливо лише за допомогою духу. І, як часто буває у Павла, «тіло» і «дух» знаходяться у взаємному протиборстві. Тут не йде мова про протиставлення матеріального і нематеріального світів. Багато з «учинків тіла» кояться злими безтілесними духами. Тут йдеться швидше про те, де знаходиться справжня суть людини, звідки виходять найпотаємніші її бажання, і про те, що за сила направляє її життя.

Що ж тоді є християнська свобода? Вона не рівнозначна вседозволеності: невірно думати, що раз ти віруєш, то можеш робити усе, що захочеш. Павло не допускає, щоб виникла така помилка. Життя – поле битви, де тіло і дух б’ються один з одним, і де ні на хвилину не можна розслабитися і втратити пильність. Важливо, проте, щоб ви сповна відчували себе істинним сином (дочкою) Божими, в яких мешкає дух. Така людина не потребує юдейського закону, особливо, в обрізанні, як якомусь зовнішньому знаку свого синівства. Якщо ви вільні від цього, то сила духу і його керівництво допоможуть вам звільнитися від мереж язичництва і від породжуваної ним поведінки. Свобода від Закону, свобода від язичництва – означають свободу для Бога і свободу для любові до свого ближнього. А також свободу для того, щоб направлятися духом до нового життя, як це буде показано нижче.

Попередній запис

Галатів 5:7-12 – Застереження проти компромісів

Наступний запис

Галатів 5:22-26 – Плід Духа