Новий досвід людського буття

Біблія бачить первісний гріх людини в бажанні бути такими, як Бог, перестрибнути через власну людськість. Відповіддю на цей первісний гріх є втілення Бога. Бог сам стає Людиною, щоб ми таким чином обожествилися. Так виповнюється найглибша туга людська. Людина нарешті долучається до Бога. Її скінченність заповнює Божа безконечність, її смертність – Боже безсмертя, її минущість – Божа вічність. Це дозволяє людині жити істинно по-людськи, у спокої і вдячності, у відкритості та ясності.

В розумінні євангелиста Івана, втілення Бога – це весілля, яке Бог справив з нами, людьми, на якому перемінив “зіпсуту воду” нашої земної екзистенції на Божественний смак вина (пор. Ів. 2:1-12). Бог просочує нас наскрізь Своїм Божественним життям і таким чином знову відновлює в нас Божу велич та славу.

Весілля, яке у втіленні Бог справляє з нами, завершується на хресті. Там виявляється, що Бог увібрав у Свою Божественну істоту все людське, навіть насильницьку смерть на хресті. Усе зневажуване, вбивче, руйнівне обеззброюється любов’ю Бога.

Втілення Бога становить для Івана центральне таїнство. У ньому Бог пронизав усе людське Своїм Духом, а все, що заважає життю та гальмує його, перемінив на шлях до справжнього життя.

Іван розуміє втілення Бога не лише як весілля між Богом та людиною, а також як очищення нашого людського буття. Це він виявляє в розповіді про те, як Ісус проганяє з храму торговців та міняйлів (пор. Ів. 2:13-22). Коли Ісус входить у наше тіло, тоді Він проганяє з нас гамірні думки торговців та міняйлів: Він звільняє нас від примусу порівнювати себе з іншими та запитувати себе, яку цінність становимо ми на суспільному ринку. Він очищає наше тіло від “волів”, “овець” та “голубів”. Він очищає наше нутро від пристрасного, буденного, поверхового, а також від безлічі думок, що несамовито тріпочуть навколо.

Коли Бог стає Людиною, тоді наше тіло перетворюється на храм Божий. Ми вже не є ринковим павільйоном, де панує безлад, а храмом Господнім, сповненим Божою красою та сяйвом. Цей образ дозволяє нам по-іншому відчувати власне тіло. Нам не потрібно закриватися, щоб ховати під замком свій внутрішній хаос. Ми відкриваємося красі Господній – і так стаємо відкритими для інших людей та готові до зустрічі з ними.

Отож втілення Бога приводить нас до нового досвіду нашого людського буття. Ми наповнюємося Божественним “смаком” та очищаємося Божою ясністю. Через втілення Боже ми відновлюємо в собі нашу первісну, неспотворену сутність.

Те, що Бог стає одним цілим з людиною, як це виражає Іван в образі весілля, подібно трактує і буддизм. Будда пробудився до Божественного. Людина, яка позбувається свого “Я”, стає одним цілим з Богом. Також образ очищення не чужий буддизму та індуїзму.

Це є та сама туга за Богом, якої торкається і християнство, і буддизм та всі містичні релігії: туга поєднання в одне з Богом, туга наповнення Божественним життям і очищення від усього бруду. Це туга подолання людської минущості та тлінності, участі в тому, що триває вічно, у незнищенному.

У християнстві ми обожествляємося, тому що Бог в Ісусі став Людиною. В буддизмі людина, яка пустилася іти духовним шляхом, приходить до обожествлення. В цьому міститься суттєва відмінність між обома релігіями. Правда, загалом наявні паралелі. У християнстві також, скажімо, не йдеться про те, щоб сісти, склавши руки, – ранні монахи випрацювали духовні шляхи, щоб ми прийняли Бога в Ісусі Христі та в Святих Тайнах.

Проте аспект ласки та ініціативи Бога в християнстві істотно сильніший. Ми не повинні тягнутися до Бога своїми силами. Ми не мусимо “заслужити” собі Бога. Бог сам зійшов до нас. Він кличе нас в Ісусі Христі, щоб ми – сповнені Його Божественним Духом – стали Його синами та доньками. Ісус заповів нам, що Бог сам прийде, щоб замешкати в нас. Та Ісус пов’язує цей прихід Бога в наше серце з тим, щоб ми любили Його та в любові відкривалися для Нього. У молитві та розважанні, у Літургії і Святих Тайнах ми прилучаємося до Божественного життя. Так у нас відбувається сьогодні те, що переживали люди тоді, зустрівшись з Ісусом.

Попередній запис

Бог близько до нас

Наступний запис

Жити “втілено”