Поради для самотніх

Зважаючи на це, дозвольте мені дати дуже конкретні поради тим, хто самотній тепер, але бажає змінити свій статус. (Я в жодному разі не хочу образити одинаків, які мають намір лишатися неодруженими. Це законний вибір, і його мають поважати і друзі, і сім’я). Подальші шістнадцять пропозицій допоможуть вам дотримуватися принципів твердої любови в сердечних справах.

  1. Не допускайте, щоб взаємини прогресували надто швидко в самому зародку. Вислів «надто гарячі, щоб не охолонути» має сенс. Не поспішайте робити наступний крок.
  2. Не обговорюйте детально свої особисті вади й недоліки, коли взаємини нові. Хай яким лагідним і прихильним буде ваш друг, будь-який значний вияв низької самоповаги і прикрих слабостей може виявитися фатальним, коли у ваших взаєминах будуть «ями». А вони таки будуть.
  3. Пам’ятайте, що повага передує любові. Будуйте її камінь за каменем.
  4. Не дзвоніть надто часто і не давайте иншій людині приводу втомитися від вас.
  5. Не надто поспішайте з пропозицією одружитися – і не робіть поспішного висновку, що ви знайшли свій ідеал. Якщо ваш партнер ще не дійшов до того самого висновку, то в нього може початися паніка.
  6. Найважливіше. Обережні закохані постійно випробовують стосунки, трішки надкушуючи наживку, перш ніж проковтнути гачок. Такі проби мають різні форми, але зазвичай вони пов’язані з віддаленням від партнера для з’ясування наслідків. Може початися безглузда сварка. Або два тижні мине без телефонного дзвінка. Або ви станете свідком залицянь до конкурента. У кожному разі вам ніби ставлять таке запитання: «Наскільки я для тебе важливий і що ти робитимеш, якщо мене втратиш?» І в цьому останньому питанні ховається щось ще вагоміше. У вас хочуть дізнатися: «Чи маю я свободу покинути тебе, якщо захочу?» Вкрай важливо в цьому разі видаватися спокійним, впевненим і так само незалежним. Не чіпляйтеся до свого друга, благаючи милосердя. Деякі люди лишаються самотніми до смерти, бо не можуть опиратися спокусі принижувати себе в час випробування.
  7. Розвиваючи тему, слід зауважити: майже в межах кожних дошлюбних стосунків, які тривають понад рік і наближаються до шлюбу, має відбутися головне випробування. Один із закоханих ініціює розрив взаємин. Відкинута особа має знати: майбутнє залежить від майстерности в подоланні цієї кризи. Якщо ображена сторона збереже спокій, як Ширлі зі мною, то далі можуть настати примирення й укладення шлюбу. Так часто трапляється. Якщо ні, то ніякі благання нічого не змінять.
  8. Не сподівайтеся, що хтось задовольнить усі ваші емоційні потреби. Дбайте про інтереси та справи поза межами ваших романтичних стосунків, навіть після укладення шлюбу.
  9. Стережіться егоїзму у своїх любовних справах. Ані чоловік, ані жінка не повинні тільки віддавати. Я одного разу розірвав взаємини з дівчиною, яка примушувала мене водити її усюди, приносити квіти, купувати ланчі і таке инше. Я мав охоту це робити, але водночас чекав взаємности від неї. Але її не було.
  10. Не легковажте очевидних ознак того, що ваш потенційний чоловік чи дружина схильні до невірности, злостиві, духовно слабкі, залежні від наркотиків чи алкоголю, затяті егоїсти і так далі. Повірте, погане подружжя набагато гірше від найсумнішої самотности.
  11. Не одружуйтеся з людиною, з якою можете жити; одружуйтеся тільки з тією людиною, без якої жити не можете.
  12. Пильно захищайте «лінію поваги» навіть у пору побачень. Чоловік має відчиняти двері перед жінкою на офіційному прийомі; жінка повинна з повагою говорити про свого партнера, коли вона на людях і так далі. Якщо ви не будете оберігати цієї делікатної лінії, коли закладається фундамент подружжя, згодом її буде годі відновити.
  13. Не прирівнюйте людську гідність до бездоганної краси. Якщо ви вимагаєте фізичної досконалости від свого подруга, він може висувати такі самі вимоги до вас. Не втрачайте любови через фальшиві цінності вашої культури. Аналогічно, не намагайтеся порівнювати себе з иншими – це корінь будь-якого самоприниження.
  14. Якщо ви наразі не зустріли справжню любов, не вірте, що «ніхто мене ніколи не захоче». Це смертельна пастка, яка може знищити вас емоційно! Мільйони людей шукають того, кого змогли б полюбити. Проблема в тому, щоб знайти один одного!
  15. Хай якою прекрасною буде любов, не забудьте «перевірити припущення» разом зі своїм партнером, перш ніж присвятити себе подружжю. Дуже дивує, як часто чоловіки і жінки починають подружнє життя, навіть не усвідомивши великих відмінностей у власних сподіваннях. Наприклад:
    • Ти хочеш мати дітей? Як скоро? Скільки?
    • Де ти житимеш?
    • Чи буде жінка працювати? Як скоро? А якщо народяться діти?
    • Як ви будете ставитися до свояків?
    • Як слід витрачати гроші?
    • Яку церкву ви будете відвідувати?

Ці і тисячі инших «припущень» слід обговорити одне по одному, можливо, за допомогою подружнього консультанта. Можна уникнути багатьох майбутніх суперечностей, дійшовши згоди відносно потенційно конфліктних питань. Якщо відмінності досить великі, може статися так, що подружжя ніколи не стане щасливим.

  1. І нарешті, сексуальний зв’язок може виявитися смертоносним для взаємин. На додаток до багатьох моральних, духовних і фізичних причин берегти незайманість до шлюбу, існують численні психологічні та такі, що відносять до стосунків, переваги самоконтролю і дисципліни. Хоча й таке уявлення видається застарілим, але, мабуть-таки, правда, що чоловіки не поважають доступних жінок і часто втомлюються від тих, які нічого не залишають у запасі. Так само жінки часто не поважають чоловіків, в яких тільки одне на думці. Обидві статі мають пам’ятати, як вживати дуже давнє слово. Його слід вимовляти так: «НІ!»

Звісно, ці шістнадцять порад не гарантують вам успіху в коханні, але вони, безумовно, будуть вам у нагоді

Попередній запис

Збереження гідності

Наступний запис

Важливість прощення