Римлян 16:25-27 – Останнє благословення

«А Тому, хто може поставити вас міцно згідно з моєю Євангелією й проповіддю Ісуса Христа, за об’явленням таємниці, що від вічних часів була замовчана, а тепер виявлена, і через пророцькі писання, з наказу вічного Бога, на послух вірі по всіх народах провіщена, єдиному мудрому Богові, через Ісуса Христа, слава навіки! Амінь.»

Я дивився, як діти пустують у басейні. Глибина була приблизно метр двадцять. Троє з них встали в ряд, взявшись за руки. Потім вони сіли так, що над водою стирчали лише носи. Їм на плечі видерлися ще двоє. Потім ще один поменше підійнявся на плечі цих двох. Тоді дуже повільно троє внизу випрямилися, і утворилася справжня піраміда.

І тут до них вирішили приєднатися ще двоє дітей, яким гра сподобалася. Не звертаючи уваги на вигуки протесту, вони спробували залізти вгору до того малюка, який вже там сидів. Піраміда затремтіла, захиталася і, нарешті, розсипалася у всіх напрямках, утворивши величезний фонтан бризок.

Приблизно це сталося з останнім реченням Послання до Римлян. Швидше за все, намірам Павла це відповідало. Якщо ні і якщо так вийшло випадково в процесі диктування, то він після прочитання не став виправляти, бо йому навіть сподобалося: величезна така конструкція, фраза на фразу, речення на речення, яка потім немов розсипається. Давайте подивимося, як піраміда була задумана до того, як до неї були додані додаткові уривки. (До слова про доповнення: у деяких рукописах переписувач дописав ще одне вітання, яке офіційно маркірується як в. 24. Павлу воно не належить, тому в сучасні видання не включається.)

Нижній ряд піраміди повинен був виглядати так: «Богові слава навіки!» Він ділиться на три тісно взаємозв’язаних частини. По-перше, Бог характеризується через те, що Він може зробити для римських християн (зрозуміло, і для інших християн теж, але Павло хоче донести до конкретних адресатів цю думку): Він може дати їм силу через благовістя. По-друге, благовістя є виконання древньої розповіді про Бога, Ізраїль і світ. По-третє, благовістя поширилося світом, щоб привести народи до послуху віри. Поки все гаразд.

Потім йде наступний ряд. По-перше, про благовістя сповіщали пророки (Павло має на увазі або Старий Заповіт, або якісь ранньохристиянські тексти). По-друге, це сталося за велінням вічного Бога. Тут Павло робить відсилання до того, про що писав вже раніше. Бо він багато і неодноразово пояснював, як довга історія Ізраїлю набула виконання в Ісусі Христі, як Бог діяв в Ісусі і через Ісуса, і як Він понині діє в проповіді благої звістки.

Верхівка піраміди, мабуть, замишлялася приблизно так: «Мудрому Богові слава навіки!» Але потім в останню мить Павло усвідомив, що середина кінцівки такого важливого послання обов’язково повинна згадувати про Ісуса. Тому він додає ще одну фразу, внаслідок чого конструкція, граматично міркуючи, розсипається: «Мудрому Богові… через Ісуса Христа… слава навіки!»

Кому саме слава: Богу чи Ісусу? І чи принципове це питання? Павло, звичайно, відповів би, що слово «чи» тут недоречне. Бо упродовж усього послання він учив, що Бог живий відкриває Себе в Ісусі і через Ісуса. Ісус помирає як особистий вираз божественної любові; цю тісну ідентичність Павло описує за допомогою месіанської концепції «Сина Божого», одночасно залишаючи можливість для того, що наступні богослови назвуть розрізненням між особами Трійці. Ісус – одночасно Ізраїлів Месія за тілом і «Бог над усім, благословенний навіки». Павло бере старозавітні тексти, що говорять про ГОСПОДА, Бога Ізраїлю, і співвідносить їх з Ісусом. Таким чином, вже в Павла ми знаходимо високу христологію: Ісус не лише повністю людина, але і повністю Бог. Всупереч деяким теоріям, з’явилася вона зовсім не через століття: Послання до Римлян свідчить про неї з очевидністю.

І ще зауважимо, як Павло описує Творця: «Мудрий Бог». В античності багато хто претендував на мудрість. Найрізноманітніші боги обіцяли пізнання. Існувало багато вчень про те, як жити, як думати, як молитися і в що вірити. Але Павло вірить – і сила благовістя зміцнює його, – що дійсно мудрий лише Єдиний Істинний Бог. Він – Творець. Він знає, як влаштований світ, що є люди, як вони мислять, у чому помиляються і як їх виправляти. І коли спасіння відбудеться, усяке творіння зрадіє своєї новонабутої свободі. Така таємна мудрість, таємний задум, що розкривається в благовісті, – благовісті, яке повинне призводити зараз до «послуху віри» (пор. 1:5) у всьому світі.

І тоді ми можемо охопити поглядом усе Послання до Римлян з його великим загальним задумом і вражаюче глибокими конкретними аргументами, можемо співрозділити з апостолом його розуміння мудрості, любові, благодаті, сили і слави вічного Бога, явлених в Ісусі Христі, і приєднатися до апостола в його хвалі, молитві і преклонінні.

КІНЕЦЬ

Попередній запис

Римлян 16:17-23 – Застереження і вітання

Наступний запис

Вступ