СЛОВО БОЖЕ І ЦІННІСТЬ ЛЮДИНИ

Спочатку…

Усі слова Божі стверджують цінність людини. Сучасні нігілісти вважають, що людина не має цінности, а життя – сенсу. Це не є звісткою Святого Письма. У першому розділі Біблії читаємо: “І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усею землею, і над усім плазуючим, що плазує по землі. І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх.” (Бут. 1:26,27). Яке б іще значення не мав цей уривок, людину тут поставлено над тваринами і наділено можливістю будувати стосунки з Богом.

Новий Заповіт стверджує цінність людини. Автор Послання до Євреїв каже (цитуючи псалмоспівця), що Бог сотворив людину: “Ти його вчинив мало меншим від Анголів” та “честю й величністю Ти вінчаєш його” (Євр. 2:7). Спрямовуючи людину до досконалости.

Усі особливі веління Божі як у Старому, так і Новому Заповітах стверджують цінність людини, виходячи з Божої любови, спрямовують її до піку. Декотрі люди повстають проти веління Божого, трактуючи його як обмеження, утім, не з перспективи тих, хто знає Бога. На їхнє переконання, заборони Божі існують для того, щоб уберегти нас від усього нищівного. Вказівки Божі, вважають вони також, повинні допомагати нам досягти найвищого в житті добра. Вони приймають слова пророка Ісаї: “Так говорить Господь, твій Відкупитель, Святий Ізраїлів: Я Господь, Бог твій, що навчає тебе про корисне, що провадить тебе по дорозі, якою ти маєш ходити. О, коли б ти прислухувався до Моїх заповідей, то був би твій спокій, як річка, а твоя справедливість, немов морські хвилі!” (Іс. 48:17,18).

Бог Святого Письма описаний як Бог, Який промовляє. Усі слова Божі стверджують людську цінність та спрямовані на те, щоб побудувати стосунки з людиною.

Слова Божої підтримки

Прочитайте Святе Письмо і послухайте слова Божої підтримки людини:

  • Не бійся, з тобою бо Я, і не озирайсь, бо Я Бог твій! Зміцню Я тебе, і тобі поможу, і правицею правди Своєї тебе Я підтримаю” Іс. 41:10.
  • Бо Я знаю ті думки, які думаю про вас, говорить Господь, думки спокою, а не на зло, щоб дати вам будучність та надію” Єр. 29:11.
  • Здалека Господь з’явився мені та й промовив: Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю!” Єр. 31:3.
  • Тоді дівчина тішитись буде в танку, і разом юнацтво та старші, бо Я оберну їхню жалобу на радість, і Я їх потішу, і їх звеселю в їхнім смутку!” Єр. 31:13.

Слова підтримки Ісуса

Слова Ісуса з Назарету свідчать про Його значення у визнанні Бога, принесенні життя й надії усім, хто відгукується:

  • Поправді, поправді кажу вам: Хто слухає слова Мого, і вірує в Того, Хто послав Мене, життя вічне той має, і на суд не приходить, але перейшов він від смерти в життя” (Ів. 5:24).
  • Ісус же сказав їм: Я хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він, а хто вірує в Мене, ніколи не прагнутиме” (Ів. 6:35).
  • Оце ж воля Мого Отця, щоб усякий, хто Сина бачить та вірує в Нього, мав вічне життя, і того воскрешу Я останнього дня.” (Ів. 6:40).
  • Мого голосу слухають вівці Мої, і знаю Я їх, і за Мною слідком вони йдуть. І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки. Мій Отець, що дав їх Мені, Він більший за всіх, і вихопити ніхто їх не може Отцеві з руки. Я й Отець – Ми одне!” (Ів. 10:27-30).
  • Ото, незабаром приходжу, і зо Мною заплата Моя, щоб кожному віддати згідно з ділами його. Я – Альфа й Омега, Перший і Останній, Початок і Кінець” (Об. 22:12,13).
  • А Дух і невіста говорять: Прийди! А хто чує, хай каже: Прийди! І хто прагне, хай прийде, і хто хоче, хай воду життя бере дармо!” (Об. 22:17).

Ісус прийшов, щоб показати любов Божу, віддаючи Себе в жертву за лиходійства кожної людини. Ісус казав, що Він – Син Божий. Хто може збагнути глибину Ісусової любови, Який, коли Його розпинали, молився: “Ісус же промовив: Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!… А як Його одіж ділили, то кидали жереба.” (Лк. 23:34). Ісусові слова свідчать про Його любов до людства, любов безоглядну.

Він заявив про Свої наміри, промовляючи: “Я двері: коли через Мене хто ввійде, спасеться, і той ввійде та вийде, і пасовисько знайде. Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали.” (Ів. 10:9,10).

Бог вільно розмовляє мовою любови через слова утвердження. З початку до кінця Біблія зображає люблячого Бога, що проголошує Свою любов, говорячи мовою правди, підтримки й викуплення.

Попередній запис

ЯК ОДИН СВЯЩЕНИК СТАВ СВЯЩЕНИКОМ

Наступний запис

ВІДПОВІДАЮЧИ СЛОВАМИ УТВЕРДЖЕННЯ