СІМ’Ї НЕ ОБ’ЄДНУЮТЬСЯ, А ЗІШТОВХУЮТЬСЯ

Колись батьки мали багато дітей. Тепер діти мають багато батьків. Розлучення і повторні одруження стали буденністю, а родини, які пройшли крізь ці випробування, – немовби ознакою нового тисячоліття. Діти часто мусять вчитися жити з новими батьками, братами і сестрами, а це зовсім нелегко.

Здається, що об’єднання родин, – це чудова ідея, поки ви не спробуєте цього на власній шкурі. «У мене є діти, яким потрібен батько, ти маєш дітей, котрі потребують матусі, спробуймо вкинути все до одного мішка». Здається, що в цьому є сенс. Але весь чар розвіється, як тільки ви візьметеся створювати з двох різних сімей одну. Можливо, вам навіть захочеться повернути час, коли ви виховували дітей самотужки, адже тоді все було набагато простіше.

Нещодавно після лекції в Мінесоті до мене підійшли чоловік із дружиною і заявили:

– Ми лише хотіли Вам сказати, як багато важить для нас Ваша книжка «Living in a Stepfamily without Getting Stepped on» («Жити в змішаній родині, не наступаючи одне одному на пальці»).

Я вже приготувався слухати, як мої блискучі теорії допомогли їм зробити життя чудовим і спокійним, однак вони здивували мене своєю щирістю:

– Ваша книжка підготувала нас до Армагедону[1], який ми час до часу переживаємо. Життя в змішаній родині дуже важке. Дякуємо, що ви нас про це попередили.

Їхні слова протверезили мене, але влучили в саму суть. Навіть якщо все робити добре, то об’єднана сім’я все одно залишатиметься полем битви.

Я часто повторюю, що під час шлюбу одружуються більше двох осіб. Як мінімум шість, бо варто додати до закоханих їхніх батьків. Направду, пара «одружується» із батьками одне одного. Подобається вам чи ні, але ви входите в іншу родину.

А що ж, коли обоє – і молода, молодий – мають дітей? Тут теж ідеться про поєднання з членами родини, от тільки їх більше. Ви «одружуєтеся» з мамою і татом, сином та донькою свого партнера, а він – із членами вашої родини. У ваших дітей раптово з’являються нові брати і сестри, а також дідусі й бабусі. Під час цієї однієї урочистости може укладатися двадцять або тридцять «шлюбів»!

Проблема полягає в тому, що об’єднання родин – це дуже складний процес. Тож мусите сприймати цю ситуацію з широко розплющеними очима. Викиньте з голови надію, що подружжя вирішить усі ваші проблеми самотнього батьківства. Бо саме в цю мить ви відкриваєте скриньку Пандори.

Якщо тільки один із батьків має дітей, то буде трохи легше. Хоча проблеми, пов’язані з об’єднанням родин, нікуди не зникнуть. Новий батько або нова мама мусить заслужити право так називатися, а це потребує часу.

Загалом процес об’єднання сімей триває від трьох до семи років. Від трьох до семи років! Тобто на той час, коли ви відчуєте себе однією родиною, син, який за вашого одруження навчався в шостому класі, уже може жити окремо. Це тривалий процес. Пройти цей нелегкий шлях допоможе практична дисципліна, але стежте за тим, як ви її використовуєте. Зверніть увагу на подані далі вказівки.


[1] Згідно з Біблією, Армагедон – це рівнина, на якій відбудеться остання битва сил Добра зі силами Зла; у ширшому значенні – апокаліптичне знищення, кінець світу. – Прим. пер.

Попередній запис

Будьте обережні зі своїм емоційним життям

Наступний запис

Спочатку потрібно дисциплінувати власних дітей