Хто керує Церквою?

Можливо, слово «керувати» і не найкраще підходить по відношенню до Церкви. Християни, які є дітьми Божими і друзями Христа, прагнуть стати братами і сестрами, незважаючи на кордони між державами і расові відмінності. Бо Церква не є пірамідою з вершиною і основою. Вона радше схожа на коло, де всі є «спільнотою».

Ісус говорив апостолам: «Царі народів панують над ними, а ті, що ними володіють, доброчинцями звуться. Але не так ви: хто найбільший між вами, нехай буде, як менший, а начальник як службовець» (Лк. 22:25-26). Він сам показав їм приклад: хоча учні називали Його Учителем, Він умив їм ноги і став їм слугою (Ів. 13:1-20).

Тому було б правильніше сказати, що в християнській спільноті є пастирі, тобто миряни, уповноважені турбуватися про своїх братів і сестер і служити єдності між усіма. Це – єпископи, спадкоємці апостолів, яким допомагають священики та диякони. Їх було висвячено, вони отримали святе таїнство священства – рукоположення, знак Святого Духа, який їм було дано, щоб вони могли виконувати свою місію. Цей обряд походить ще від апостолів. Він символізує безперервний ланцюжок, який пов’язує християнську спільноту з Христом.

Чи означає це, що християнами керують Бог або Христос? Правильніше було б сказати, що Церква намагається бути спільнотою, де кожен на своєму місці отримує натхнення Святого Духа.

Попередній запис

Що таке Церква?

Наступний запис

Чому Ісус вибрав апостолів?