Як мені чинити з хлопцем?

Часом мій хлопець шанує мої бажання, та інколи змушує до того, від чого я почуваюся недобре. Я не хотіла б його втратити, тож як маю чинити? У попередніх стосунках я вже наробила серйозних помилок.

Розумію твої побоювання щодо конфлікту з хлопцем, та стрижневим моментом є необхідність іти на ризик його втратити. Кожна людська істота була створена, щоб бути коханою і аж ніяк не для того, аби її використовували. Та якщо ти побоюєшся, що він втратить інтерес до тебе, коли ти припиниш фізичну інтимність, запитай саму себе, чи хлопець цікавиться тобою, чи задоволенням. Гадаю, десь глибоко у твоєму серці живе страх, що він тримається тебе заради фізичних стосунків. Тебе вже використовували, і найгіршим із твоїх страхів є той, що тебе будуть використовувати й далі.

Маєш на вибір дві можливості. Перша – давати хлопцеві все, чого він забажає (без гарантії, що він залишиться з тобою). Друга – піти за власною інтуїцією. Заглянь до глибини свого серця, щоб зрозуміти, чому ти почуваєшся недобре, коли робиш разом із ним ці речі. Можливо, тому що ці дії принижують тебе. Ти гідна чогось кращого.

Припустимо, ти волітимеш давати своєму приятелеві все, чого він хоче, – зі страху його втратити. Він шануватиме тебе більше чи менше? Менше. Коли ж залишишся непорушною й не погодишся торгувати принципами, тоді він шануватиме тебе більше – навіть якщо покине тебе, адже він шукає дівчину, котра не знає, чого вона варта. На цей ризик треба наважитися, якщо прагнеш любові.

Молода жінка може порушити свої моральні засади через те, що їй подобається, коли хлопець так сильно бажає її. Вона може бути спраглою кохання і погодитися на його пожадливість. Та найчастіше все закінчується так, що хлопець її не шанує, нудиться з нею й врешті-решт покидає її. Або ж крутитиметься навколо неї, допоки вона хотітиме задовільняти його бажання. Мені доводилося чути про багатьох жінок, котрі казали, що робили те й інше зі своїми хлопцями, бо гадали, що так їм більше подобатимуться. Одна дівчина писала: «Він переконав мене, що це нормально – те, що ми робили, ну то ми тим і займалися. Я відчувала, що тут щось не так, але змушувала себе мовчати заради його добра. Я дуже мало розуміла, який вплив це справить на мене. Це наче хтось поволі витягав із мене душу й нищив її».

У глибині душі ти знаєш, що такого типу стосунки – зовсім не те, чого ти шукаєш. Інша молода дівчина розповіла: «Мені завжди казали, що секс до шлюбу є поганим, та ніхто ніколи не пояснював, чому саме. В останньому класі школи я тривалий час зустрічалася із хлопцем. Ми годинами перебували наодинці, тож наші стосунки зробилися більш тілесними. Я почувала себе винною, пригніченою, розчарованою і брудною. Через такі відчуття я сказала хлопцеві, що нам треба відмовитися від сексу або почати себе обмежувати. Що ж, ми намагалися себе обмежувати, та нічого не виходило. Близькості не було, ми почали віддалятися одне від одного. Після двох років знайомства я нарешті сказала: «Досить сексу», а він відповів: «Прощавай». Із того часу завжди, коли б я не починала тривалих взаємин, секс ставав частиною тих стосунків. І я плакала, бо знала, що знову все спаплюжила»[1].

Якщо твій хлопець тебе любить, він не буде тиснути, щоб ти погоджувалася на щось незручне чи неприємне для тебе. Припустимо, ти скажеш: «Мені не подобається, що ми так робимо». Коли він скаже: «Чому це раптом? Ти ж уже так робила» або «Що за проблема? Я ж люблю тебе, це наблизить нас одне до одного», то він тебе не шанує. Часто хлопець починає розповідати, що він любить, але буде змушений покинути дівчину, якщо його бажання будуть не задоволені. Це точно не любов. «Любов чекає на можливість дарувати, а хтивість не дочекається, коли вже можна буде брати»[2].

Постав собі питання: коли йдеться про моє тіло, мій хлопець візьме все, що я йому запропоную? Якщо так, то йому начхати на твою душу. Його цікавить задоволення. Хоч упродовж якогось часу це й може виглядати як любов, та в глибині душі ти знаєш, що це не так. Наприклад, поглянь, що оповідає про себе в статті дія журналу «Complete Woman» хлопчина на ім’я Жордан: «Секс для мене є чимось безмірно важливим. Одного разу я був змушений розірвати стосунки із жінкою, яку справді кохав, – через те, що ми не мали достатньо сексу. […] Брак сексу мало не вбив мене»[3]. (Очевидно, через брак сексу бідолаху терміново доправили до лікарні.) Коли в такій манері Жордан поводиться з панянками, котрих «справді кохає», то мені вже несила уявити, як він ставиться до інших жінок.

Проси в Бога відваги та мудрості – і нехай твій хлопець візьме до уваги, що відтепер ти хочеш бути чистою. Добрі взаємини вимагають доброго спілкування. Тобі належить бути відвертою зі своїм хлопцем про те, що лежить у тебе на серці. І ти гідна такого хлопця, який не лише дозволить тобі стати чистою, а й візьме на себе ініціативу, щоб оберігати чистоту взаємин.

Трапляється, що на прохання дівчини про життя в чистоті хлопець відповідає повною згодою утримуватися від сексуальних дій, бо «просто любить перебувати з нею». Дівчина починає танути від його згоди, та його поведінка поступово повертається до тієї, якою була не так давно. У такому разі дівчина має триматися чистоти й дивитися, що буде далі. Якщо він залишається з тобою, коли ти намагаєшся зростати у святості життя, а його дії помагають тобі наближатися до Бога, тоді жертви і зречення, принесені вами спільно, будуть доброю підготовкою до життя в подружжі.

На сьогодні найкращим, що ти можеш учинити для свого хлопця, є твоє власне зростання у святості. Для нього це буде запрошенням ставати гідним тебе. Коли жінки є чистими, вони «володіють глибокою і чудовою таємницею, котру відкривають лише тим, хто виявиться гідним її»[4]. Це почуття незалежності в дівчини притягує чоловіків. Якщо жінки легко себе віддають, то хай не дивуються, коли чоловіки не відчувають потреби залишатися з ними хоч трохи довше.

Та чи для тебе цей хлопець? Правду кажучи, не думаю. І вважаю, що ти сама про це знаєш, то й боїшся починати ще раз. Або хочеш урятувати ці стосунки, аби лише не наражатися на душевний біль. Та якщо оцінювати це в перспективі, краще буде, коли ти тверезим оком поглянеш на свою теперішню ситуацію. Поміж іншим, однією з причин, через які я не вірю в надійність ваших стосунків, є твої слова про те, що «часом мій хлопець шанує мої бажання». Це серйозний сигнал тривоги, котрий вказує, що решту часу його власні гормони важать для нього більше, ніж ти як людина. Це напрочуд багато говорить про його характер. Справді, кожен хлопець може погодитися на секс. А скільки є таких, котрі вміють відмовитися? Якщо не може втриматися від спокуси зараз, то як буде говорити «ні», коли спокуси прийдуть у подружжі?

Мені дуже подобається один хлопець, та я не впевнена, що цікава йому. Я хотіла б дізнатися про це, але боюся цим його відштовхнути. Чи варто мені зателефонувати до нього й запитати, чи краще вдавати холодність?

Мабуть, ані те, ані інше. По-перше, прикидатися ніколи не є добрим розв’язанням. Дівчина, котра є щирою і поводиться природно, набагато привабливіша за таку, що грає. Далі – більше: якщо гратимешся в ігри, щоб змусити хлопців цікавитися тобою, то коли плануєш зупинитися? Якщо вдаватимеш холодність, аби завоювати хлопця, то муситимеш продовжувати цю фліртову поведінку, щоб підтримувати в ньому зацікавленість. Тим часом зрілі взаємини мають розвиватися без ігор.

Якщо для здобуття чийогось серця тобі треба вдавати таку, якою ти не є, то що в перспективі? Взаємини, цілковито побудовані на шахрайстві. І це при тому, що любов «радіє правдою» (див. 1Кор. 13:6). Любов є терпеливою і певною, що Бог свідомий Своїх намірів, і тут немає потреби брати справу до своїх рук, щоб усе відбувалося швидше, – Божий темп для розвитку взаємин завжди є найкращим.

Зателефонувати до хлопця й освідчитися йому у своїх почуттях – це теж, найімовірніше, не найкраща ідея. На початку має бути час приятелювання, котрий і передує будь-якій романтичній закоханості. Небажання спочатку подбати про дружні стосунки виявляється дуже шкідливим пізніше, оскільки довіра потребує часу на те, щоб її збудувати. Уяви, як дівчинка будує іграшковий будиночок для ляльок. Так поривається, щоб якомога швидше гратися готовим будиночком, що склеює його за якісь півгодини та ще й одразу ставить іграшкові меблі. Що їй та інструкція, де написано почекати добу, поки клей висохне, перш ніж можна буде брати іграшку до рук? Цілком природно, що будиночок розсипається. Подібно до цього треба закласти основи дружби й дати їй час розвиватися. Коли взаємини виходять з цього етапу, знову треба терпеливості. Надто багато людей стають «більш ніж друзями» без того, щоб побути належний час власне друзями – у результаті в реальному житті стають менш ніж друзями.

Без такої основи в дружбі занадто рано виявлені почуття до нього можуть зашкодити розвиткові в його серці взаємних почуттів до тебе. Якщо такі почуття в ньому зародяться, вони виявляться у відповідному часі. Але не слухай порад із журналів для підлітків, котрі спонукатимуть тебе перебрати ініціативу на себе, допомагаючи його начебто «несміливості». Втримайся від спокуси взяти все до своїх рук чи то шукати пояснень, чому він не запрошує тебе на побачення.

Для цього є дві причини. По-перше, тобі правда хочеться зустрічатися з хлопцем, який боїться подбати про твоє зацікавлення? По-друге, я можу сказати за всіх чоловіків, що нас притягують жінки, які мають у собі якусь таємницю. Ми потребуємо відгадувати твої думки. Ми потребуємо відчуття ризику, коли запрошуємо тебе на побачення. Якщо відкриєш усі свої почуття, це якийсь час може лестити хлопцеві, однак потім він відчуватиме, що проґавив зворушливий момент боротьби за тебе. Журнали для дівчаток можуть вважати цю пораду сексистською, та факт залишається фактом: чоловіки люблять азарт полювання, а жінки варті того, щоб за них боротися.


[1] J. McDowell. Why Wait?, 17-18.

[2] H. Cloud. J. Townsend. Boundaries in Dating, 251.

[3] L. Morgan. Marie Claire, 2000. Цит. за: How Strong is Your Sex Drive? в: Complete Woman, February – March 2001, 17.

[4] W. Shalit. A Return to Modesty, 97.

Попередній запис

Зачекати із співжиттям

Наступний запис

Проблемні хлопці