1 Петра 4:1-11 – Преображене життя

«Отож, коли тілом Христос постраждав за нас, то озбройтеся й ви тією самою думкою, бо хто тілом постраждав, той перестав грішити, щоб решту часу в тілі жити вже не для пожадливостей людських, а для Божої волі. Бо досить минулого часу, коли ви чинили волю поган, ходили в розпусті, у пожадливостях, у піяцтві, у гулянках, у піятиках, у беззаконних ідолослужбах. Вони з того дивуються, що ви разом із ними не берете участи в розпусті, та зневажають. Вони дадуть відповідь Тому, Хто судитиме живих та мертвих! Бо на те й мертвим звіщувано Євангелію, щоб вони прийняли суд по-людському тілом, але жили по-Божому духом. Кінець же всьому наблизився. Отже, будьте мудрі й пильнуйте в молитвах! Найперше майте щиру любов один до одного, бо любов покриває багато гріхів! Будьте гостинні один до одного без нехоті! Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники всілякої Божої благодаті. Коли хто говорить, говори, як Божі слова. Коли хто служить, то служи, як від сили, яку дає Бог, щоб Бог прославлявся в усьому Ісусом Христом, що Йому слава та влада на віки вічні, амінь.»

Днями мій дантист всіляко розхвалювала електричну зубну щітку. «Ви тільки подумайте: лише дві хвилини уранці і увечері, і жодного клопоту».

Лежачи в кріслі, я подумки зробив підрахунок. Якщо витрачати по дві хвилини двічі на день, це буде дві години в місяць. А дві години кожен місяць – це двадцять чотири години на рік! Уявіть собі, що щорічно витрачаєте добу тільки на чищення зубів. Здавалося б, декілька хвилин на день – нісенітниця, але якщо скласти всі разом, стає ясно, що часу піде маса. (Втім, оскільки я не хочу, щоб у мене на старості випали зуби, я купив цю машинку і збираюся нею користуватися.)

Зауважимо, що чищення зубів – це ще корисно. А скільки годин на тиждень ми дивимося телевізор або читаємо газетні плітки? Я вже не кажу про години викинуті на вітер, коли ми робили щось зовсім вже бездумне, до чого в нас навіть бажання не було, але на думку не спадало нічого кращого.

Але Петро каже: «Досить минулого часу, коли ви чинили волю поган» (в. 3). Доки, питається, це триватиме? Усе це життя безпутно нічого не дає і лише віднімає даремно час, в який можна стати гідною людиною, дізнатися про любов Божу, дозволити їй преобразити своє життя і життя оточення. Врешті-решт, для цього ми тут і знаходимося (в. 8-11). Християнинові є, чим зайнятися: нести любов Божу людям, використовувати на славу Його отримані дари. Адже відкрита і щедра любов – найбільш творче, що тільки є у світі. Коли Петро цитує знамениті слова Книги Приповістей про те, що «любов покриває багато гріхів» (див. Прип. 10:12), він не має на увазі, що любов вважає за краще не помічати неприємне. Йдеться про інше: любов, яку ми повинні нести щодня і кожної хвилини, перетворює життєві ситуації. Несподівано виявляється, що гріхи прощені та забуті. Настає примирення. Замість сварок і чвар починається повноцінне спільне життя і робота. Безумовно, не все буде рівним і гладким. На дорозі будуть свої вибоїни. Проте зневірятися немає нужди. Лише відмовтеся від старого язичницького способу життя і навчіться любові. Тоді ви набудете відповіді.

Поки все зрозуміло. Проте, як і в попередньому розділі, один рядок ставить багатьох у безвихідь. Це вірш 6. У деяких тлумачів виникла така ідея: чи не має на увазі Петро щось подібне 3:19-20? Чи не називає він благовістям «мертвим» (в. 6) проповідь «духам, що в в’язниці» (пор. 3:19)?

Анітрохи. Знову ж таки важливо мати на увазі увесь контекст. Петро підбадьорює християн, які терплять ворожнечу оточення за свою віру і за відмову брати участь у потворній і негідній поведінці (в. 4). Настане Суд. І на цьому Суді нечестивцям доведеться дати відповідь. Коли помирає хтось з християн, язичники часто кажуть: «От, будь ласка. Де ваша горезвісна надія?» Усе, ніби, виявилося даремним. Проте ці християни, хоча і мертві, вже отримали могутнє слово Євангелія, проповідане їм ще за їх життя (1:23-25). І хоча смерть тіла стала для них свого роду «судом» (пор. Рим 8:10), їх віра в Благу звістку призвела до того, що нині, завдяки Духові Божому, вони живі в Божій присутності і чекають майбутнього воскресіння.

Згідно з вченням Петра (і всього древнього християнства), смерть і воскресіння Ісуса поклали початок новому світу. Фраза «кінець же всьому наблизився» (в. 7) не означає, що близький кінець світу (це не було б виправданням Бога, Який створив і полюбив світ!). Вона означає, що в Ісусі Бог почав процес космічного оновлення, чиїм символом і ознакою стало оновлення людського життя через участь у смерті і воскресінні Ісуса.

Усі ці теми сходяться у вступних словах четвертого розділу. Подібно до Христа, ми повинні одягнутися в таку розумову броню, яка дозволить нам вистояти в стражданні (якщо воно випаде на нашу долю). Цікаво, під яким кутом тут апостол дивиться на страждання: воно преображає людину, допомагає їй переосмислити своє життя. Іноді буває, що після сильного інфаркту чи інсульту настає несподіване одужання. Люди, з якими це сталося, часто кажуть, що після того, що сталося, інакше поглянули на речі, і набагато ясніше побачили, що дійсно важливо. Подібним же чином, нової ясності може досягти людина, яка постраждала за Євангеліє. Вона ясніше бачить і наслідки гріха, і перемогу Божу над гріхом. Вона також бачить, що варто жити лише за волею Божою (в. 2).

Зауважимо, що Петро не закликає до страждання заради страждання, та і взагалі не закликає шукати страждання. Він говорить про інше: як Христове розп’яття стало не лише гіршим людським вчинком в історії людства, але і найбільшим проявом Божої любові, так і нечестя гонителів християн може стати причиною, через яку сила преображаючої божественної любові зарясніє лише сильніше.

Попередній запис

1 Петра 3:17-22 – Страждання за правду

Наступний запис

1 Петра 4:12-19 – Участь у Христових стражданнях