35 Що таке Страшний суд?

Індивідуальний суд, який відбувається після смерти людини, відкриває нам шлях до неба, або скеровує на вічне засудження. Цей суд завершує час, коли ми можемо чинити вибір: за або проти Ісуса. Але це ще не Страшний суд.

Назагал прийнято говорити про кінець світу. Це правильно, але тільки тоді, коли ми розуміємо кінець світу в такому його вигляді, який споглядаємо сьогодні. Інші зі страхом повторюють: «Апокаліпсис» чи «Армагедон»! Вони забувають про те, що ці два поняття описують крах і загибель безбожних. Тож коли ми їх боїмося, то самі називаємо себе безбожними! А тимчасом Страшний суд – це прихід Ісуса в славі. Тоді Бог востаннє промовить Своє вирішальне слово до світу і його історії, щоб об’явити створінню правду про нього самого. Тоді всі таємниці світу стануть зрозумілими. Не фізичні чи хімічні, а найбільш таємничі, внутрішні. Ті, які стосуються добра і зла, призначення і Божої дороги серед створінь.

Хто тоді судитиме? Насамперед Ісус. Але Він не хоче бути самотнім. З Ним будуть ангели, які зберуть з усього світу добро і зло. Крім цього, сам Ісус сказав колись Дванадцятьом, що вони судитимуть дванадцять поколінь Ізраїля (див. Мт. 19:28). В іншому місці святий апостол Павло писав до коринтян, що святі будуть світ судити і навіть ангелів (див. 1Кор. 6:2-3). Це можливо, позаяк Ісус прагне злучити в Собі всіх, хто в Нього вірить. Тому вони називаються Христовим Тілом. Ісус – голова цього Тіла, а ми його члени. З цієї причини Він розділяє з нами навіть честь судити створіння. Це посада, вища за ангельську гідність!

Святий Іван Богослов нагадує нам, що Божий суд дуже місткий. Він таємничим чином розтягується в часі, сягаючи аж нашого життя на землі:

«Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся. Хто вірує в Нього, не буде засуджений; хто ж не вірує, той вже засуджений, що не повірив в Ім’я Однородженого Сина Божого» (Ів. 3:17-18).

Індивідуальний суд, а згодом Страшний суд є підтвердженням того, що відбувається тут і тепер у житті кожної людини. Кожна людина спершу підлягає судові. Коли ж вона виявляється святою, тоді сама стає суддею завдяки тому, що перебуває в духовній єдності з Господом Ісусом та іншими святими.

День і годину цього суду знає лише Отець. Усі наші комбінації й розрахунки підвели. Так буде щоразу. Однак Ісус залишив нам декілька знаків, щоб ми розпізнали, коли надходитиме Судний день:

«І будуть ознаки на сонці, і місяці, і зорях, і тривога людей на землі, і збентеження від шуму моря та хвиль, коли люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ, бо сили небесні порушаться. І побачать тоді Сина Людського, що йтиме на хмарах із силою й великою славою! Коли ж стане збуватися це, то випростуйтесь, і підійміть свої голови, бо зближається ваше визволення!» (Лк. 21:25-28).

Чи хоч одне століття оминули бурі й страх перед природою? Це ж описи буденности. Авжеж, бо кожен день наближає нас до зустрічі з Ісусом. Кожен день також достатньо гідний, щоб Він прийшов. І кожна людина щодня повинна бути готова до цієї події.

Страшний суд буде останнім актом відродження до життя. Остаточно зникне смерть, оскільки всі померлі воскреснуть. Усі будуть перемінені, а сама смерть буде подолана як останній ворог. І смерть, і шеол припинять своє існування, адже вже не зможуть діяти. Іван Богослов висловив цю таємницю за допомогою образу вогняного озера, в якому жевріє надія: «Смерть же та ад були вкинені в озеро огняне. Це друга смерть, озеро огняне» (Об. 20:14).

Таким чином сама смерть знайде свій кінець у собі самій. Залишиться тільки життя в небі або животіння в пеклі.

Страшний суд – це переміна світу, коли тіла померлих встануть, а смерть буде знищена.

Попередній запис

34 Як воскреснути?

Наступний запис

36 Що таке воскресення до життя?