4 Що означає те, що небо є Божим домом?

Першим жителем неба є сам Бог. Але можна також сказати, що всюди, де є Бог, є небо. Бог не залишає Свій дім і не йде, щоб відпочити від щоденних обов’язків. Радше присутність Бога творить небо. Всюди, де Він перебуває, є також той стан, який ми називаємо небом. З іншого боку, ми бачимо, що земля жодним чином не є ідеальним місцем. І навіть у церкві можна накоїти стільки зла, що вона вимагатиме повторного освячення. Тож як це є? Псалом 24 говорить: «Господня земля, і все, що на ній, вселенна й мешканці її».

А проте ми освячуємо церкви, чаші, воду та чимало інших речей. Освячення свідчить про призначення лише для Бога і богослужень. Крім освячення ми просимо також про Боже благословення для дому, місця роботи і навіть тварин.

Тож коли ми уявляємо собі небо як житло Бога, зазвичай нам спадає на думку освячена церковна будівля. Тимчасом правдивий Божий дім – це небо. Усе інше, крім неба, не може бути цим домом, бо є минущим. Наші церкви руйнуються, гори нищить ерозія, море забирає навіть найміцніші скелі. Минущість має нездоланну владу над усім. Лише Бог перебуває вічно. Разом з Ним перебувають небесні духи й ангели, бо саме цією Своєю рисою Бог їх наділив. В силу цього привілею вічно існують людські душі. Існує також небо як житло Бога і святих істот. Усе це бере свій початок з перебування Бога. Тобто носить на собі печать Його вічности. Без цього привілею нічого цього не існувало б, а якби Бог не хотів, то не було б узагалі!

Тож небо є надприроднім світом, світом Бога. Можна навіть сказати, що хоч небо є Божим житлом, та, однак, сам Бог є небом! Йому не потрібне житло, щоб прилягти після пишного небесного обіду. Іноді ми уявляємо собі Його світ саме так, але це лише омана нашого розуму. Зрештою, сам Бог за це не ображається. Адже Він знає наші можливості. Тож говорить, що живе на небі, аби ми могли це краще зрозуміти. І не вагається представити нам таємниці Свого дому, створеного не для власних потреб, а для нас. Для нас Бог створює небо і надає йому риси, які має сам, щоб ми могли знайти там щастя і Його самого.

Небо творить присутність Бога, тому сам Бог є небом.

Попередній запис

3 Де є небо?

Наступний запис

5 Що таке вічність?